Läkaren Aleksandr Misjkin. Foto: TT/RT

Andre misstänkte för nervgiftsattacken identifierad som läkare

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter blev förgiftade av en rysk militärläkare och överste, enligt den undersökande journalistgruppen Bellingcat som nu säger sig ha identifierat båda misstänkta.

En av de två männen, som tros ha rest till Salisbury med avsikt att förgifta den tidigare ryske agenten Sergej Skripal, har blivit identifierad som läkaren Aleksandr Misjkin, anställd av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Mannen har identifierats av den undersökande journalistgruppen Bellingcat som tidigare pekat ut den andre av de två männen som Anatolij Tjepiga, en före detta rysk överste, som använde sig av namnet Ruslan Bosjirov.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Bellingcat baserar sina uppgifter på bland annat kopior av männens dokument, databaser och vittnesmål från personer som är bekanta med dem.

Flera resor till Ukraina

Aleksandr Misjkin ska vara född 1979 i byn Loyga i nordöstra Ryssland. Han utbildades av ryska militären för att arbeta som läkare för ryska flottan. Under studierna rekryterades Misjkin till underrättelsetjänsten där han fick sitt alias Aleksandr Petrov, som han senare reste till Salisbury med.

Mellan 2007 och 2010 flyttade Misjkin till Moskva.

Han ska ha rest mycket under perioden 2011-2018, och bland annat gjort flera besök till Ukraina under oroligheterna i landet. Fram till slutet av 2014 var Misjkins registrerade adress i Moskva samma som underrättelsetjänstens.

Hans alias var dock registrerad på en adress där en annan person, som enligt Bellingcat troligen inte kände till Misjkin, bodde.

Ryssland nekar inblandning

I början av september pekade brittiska åklagare ut två män för nervgiftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.

Männen ska ha rest till den brittiska staden och smetat giftet novitjok på familjens dörr.

Bellingcat identifierade Bosjirov i slutet av september som 39-årige Anatolij Tjepiga, född i Nikolaevka nära den rysk-kinesiska gränsen. Han påbörjade sin militärutbildning vid 18 i närheten av hemmet och var en toppelev. 2010 fick han sitt alias och flyttade till Moskva. Precis som Misjkin var även Tjepiga registrerad som boende på underrättelsetjänstens adress.

Båda männen ska ha tilldelats utmärkelsen Ryska federationens hjälte – den finaste hedersutmärkelsen i Ryssland.

Ryssland nekar till all inblandning i mordförsöket och menar att Petrov och Bosjirov är civila. De två misstänkta männen hävdar att de besökte Salisbury som turister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet