Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace pekar ut Rysslands president som ytterst ansvarig för nervgiftsattacken i Salisbury. Foto: TT

Brittisk minister: Putin bakom förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin är ytterst ansvarig för försöket att förgifta ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter, säger Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace. Kreml tillbakavisar uppgifterna och säger att det är oacceptabla anklagelser.

På torsdagen kommenterade Kremls talesperson Dmitry Peskov de brittiska uppgifterna om att Rysslands president Vladimir Putin är ytterst ansvarig för giftattacken i Salisbury.

– Vi framhåller än en gång att varken Rysslands högsta ledning, ledare på nivån under eller någon som helst officiell representant för landet har eller har haft det minsta att göra med händelserna i Salisbury, sade Peskov, enligt AP.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Alla anklagelser riktade mot den ryska statsledningen är oacceptabla.

Putin pekas ut

Tidigare på torsdagen hade Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace uttalat sig om giftattacken mot den forne dubbelagenten och hans dotter.

– I slutänden är det så att han är Rysslands president och det är hans regering som kontrollerar, finansierar och styr den militära underrättelsetjänsten, sade Wallace i en radiointervju med BBC.

– Jag tror inte att någon kan hävda att Putin inte kontrollerar staten. Och underrättelsetjänsten är sannerligen ingen frifräsare.

Storbritannien har tidigare pekat ut Moskva för att ligga bakom mordförsöket med nervgiftet Novitjok, vilket lett till utvisningar av ryska diplomater. USA införde nya sanktioner som svar på attacken.

Ryssar identifierade

Ryssland har förnekat all inblandning, men brittisk polis har identifierat två ryska medborgare som man anser är skyldiga till att ha försökt mörda Skripal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet