Den ryska presidenten Vladimir Putin kallar förgiftade Sergei Skripal en förrädare. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, Frank Augstein/TT

Putin: Skripal var en förrädare och ett drägg

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin gick hårt åt ryska ex-agenten Sergei Skripal när han talade på ett energiforum i Moskva under onsdagen, rapporterar The Guardian.

Putin menar att Skripal, som förgiftades i brittiska Salisbury, förrådde sitt land.

– Han var inte mer än en spion. En förrädare av moderlandet, sa Vladimir Putin.

Den ryska presidenten fortsatte med att kalla Skripal för ”ett drägg”, och sa att teorier om att han skulle ha varit någon typ av människorättsaktivist inte är sanna, rapporterar The Guardian.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Uppmärksammat fall

4 mars 2018 hittades Sergei Skripal och hans dotter på en parkbänk i Salisbury i England. Senare upptäcktes det att de båda förgiftats med nervgiftet Novitjok.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare påstått att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken – och fått stöd av bland annat Frankrike, Tyskland, Kanada och USA. Ryssland fortsätter att förneka någon inblandning.

Två ryska medborgare med påstådda kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU har pekats ut som gärningsmän av Storbritannien. Även de förnekar att de är inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet