Flera platser i området har spärrats av sedan en man och en kvinna hittats medvetslösa i Amesbury, i södra England. Foto: AFP/TT

Två fick livshotande skador av ”okänt ämne” i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har livshotande skador efter att de tros ha utsatts för ett okänt ämne i Wiltshire nära Salisbury i England. Brittisk antiterrorpolis har nu kopplats in i utredningen, meddelar Londonpolisen.

Akutpersonal kallades till en adress i byn Amesbury drygt en mil från staden Salisbury, efter att en kvinna och en man, båda i 40-årsåldern, hittats medvetslösa.

Polisen behandlar ärendet som en särskild händelse och nu har även antiterrorpolisen kopplats in, rapporterar Reuters. Flera platser i området har spärrats av under natten.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

”Med tanke på de senaste händelserna i Salisbury arbetar antiterrorpolis tillsammans med kollegor från Wiltshirepolisen i utredningen kring händelsen i Amesbury,” skriver polisen i ett uttalande.

Oklart om brott

Det är inte klarlagt om något brott ligger bakom händelsen. Polisen gick senare under natten ut med uppgifter om att personerna kan ha använt kokain eller heroin – men vidare undersökningar görs nu för att avgöra vilket ämne som orsakat symptomen.

– Ytterligare testning pågår nu för att fastställa det ämne som ledde till att dessa patienter blev sjuka och vi håller alla möjligheter öppna om förhållandena kring denna incident, säger polisen i ett uttalande på onsdag förmiddag.

Ex-spion förgiftades

Folkhälsoorganet Public Health England (PHE) tror inte att det finns någon risk för allmänheten.

”Det aktuella rådet från PHE, baserat på antalet offer, är att det inte tros finnas en betydande hälsorisk för allmänheten. Detta kommer att fortsätta bedömas allteftersom mer information blir känd”, säger en talesperson för PHE.

I mars utsattes två personer, Julia Skripal och hennes far ex-spionen Sergej Skripal för en nervgiftattack i Salisbury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet