Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova meddelade att samtliga länder som utvisar ryska diplomater inom kort kommer att få reda på vilka repressalier som väntas. Foto: TT

Ryska UD ryter till om utvisningarna: ”Det är absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en lång rad länder beslutat att utvisa ryska diplomater kom sent på måndagen ett kraftfullt uttalande från Moskva. Ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zacharova, ifrågasatte starkt den solidaritet som bland annat Sverige visat med Storbritannien sedan nervgiftsattacken i Salisbury.
– Det är absurt, dundrade Zacharova i en tv-intervju.

Skärmar med listor över de länder som annonserat att de nu tänker utvisa ryska diplomater var en bärande del av inramningen när statligt ägda tv-kanalen Rossiya 24 intervjuade ryska UD:s talesperson på måndagskvällen.

– Det är absurt. De människor som bor där (i de aktuella EU-länderna, reds. anm.) har helt glömt bort att de här besluten kommer från Storbritannien, som i och med brexit kommer att lämna dem, sade Maria Zacharova.

Under natten mot tisdag kom beskedet att även Australien tänker agera i frågan och utvisa två ryska diplomater. Över 100 ryska diplomater, från över 20 länder som stödjer Storbritanniens linje, kommer nu att utvisas.

– Det vi ser nu är en långvarig, skrämmande och total russofobisk kampanj, hävdade Maria Zacharova.

Allt kyligare reaktion

Efter nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter, i brittiska Salisbury för snart två veckor sedan, har relationen mellan Ryssland och Storbritannien blivit allt mer kylig.

Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom mordförsöket, och kravet på en förklaring kvarstår. Från Rysslands sida står man dock fast vid att det är Storbritannien eller något annat europeiskt land som ska lastas för mordförsöket.

Sverige är ett av de länder som under måndagen meddelade att man kommer att vidta en solidaritetshandling med Storbritannien i frågan, detta genom att utvisa en rysk diplomat.

”Kommer att reagera”

Maria Zacharova meddelade att samtliga länder som utvisar ryska diplomater inom kort kommer att få reda på vilka repressalier som väntas.

”Det behöver knappast nämnas att denna ovänliga handling av en grupp länder inte kommer gå obemärkt förbi, vi kommer att reagera på det”, skriver ryska UD i ett uttalande, rapporterar BBC.

Anklagelserna om ryska kopplingar till nervgasattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter har lett till en mängd diplomatiska reaktioner från omvärlden.

Storbritannien:
Den 14 mars kom beskedet att Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och ställer in de diplomatiska kontakterna med Moskva på hög nivå.

USA:
26 mars: USA meddelar att ”60 spioner som arbetar under diplomatiskt skydd” ska utvisas. Bland de utpekade finns tolv ryska FN-anställda. USA beordrar också det ryska konsulatet i Seattle att lägga ner verksamheten.

Tyskland:
26 mars: Fyra ryska diplomater ska utvisas av Tyskland med anledning av Skripal-fallet.

Polen:
26 mars: Utrikesminister Czaputowicz meddelar att fyra ryska diplomater utvisas.

Frankrike:
26 mars: I likhet med flera andra EU-länder ska Frankrikes utvisa fyra ryska diplomater.

Lettland:
26 mars: Landet uppger att en rysk diplomat utvisas med anledning av nervgasattacken.

Litauen:
26 mars: Ger beskedet att fyra ryska diplomater ska utvisas och att 44 ryssar bannlyses från att komma in i landet.

Ukraina:
26 mars: Ukrainas president Petro Porosjenko meddelar att 13 ryska diplomater ska utvisas i solidaritet med Storbritannien.

Tjeckien:
26 mars: Landet uppger att tre ryska ambassadtjänstemän ska utvisas.

Estland:
26 mars: Meddelar att en diplomat på hög nivå ska utvisas.

Danmark:
26 mars: Utrikesminister Anders Samuelsson ger beskedet att två ryska diplomater utvisas som svar på ”ryska rökridåer” om nervgiftsattacken.

Nederländerna:
26 mars: Premiärminister Mark Rutte meddelar att två ryska diplomater ska utvisas.

Kanada:
26 mars: Ger beskedet att fyra ryska diplomater ska utvisas i solidaritet med Storbritannien. Landet avvisar även tre ryska diplomatansökningar.

Italien:
26 mars: Två ryska diplomater ges en vecka att lämna landet.

Spanien:
26 mars: Ger besked om att två ryska diplomater ska utvisas.

Finland:
26 mars: En rysk diplomat utvisas.

Ungern:
26 mars: En rysk diplomat utvisas.

Rumänien:
26 mars: En rysk diplomat som jobbar på ambassaden i Bukarest kommer att utvisas.

Kroatien:
26 mars: En rysk diplomat kommer att utvisas.

Albanien:
26 mars: Två ryska diplomater kommer att utvisas.

Sverige:
26 mars: En rysk diplomat kommer att utvisas.

Australien:
27 mars: Premiärminister Malcolm Turnbull följer flera av sina allierades exempel och skriver i ett uttalande att två ryska diplomater utvisas från Australien

Irland:
27 mars: En rysk diplomat utvisas.

Källa: BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet