Polis utanför City Stay Hotel i London där de två ryska männen misstänkta för mordförsöket på den före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter bodde. Foto: TOBY MELVILLE/TT

Britterna får stöd från andra länder i fallet Skripal

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt uttalande ger Frankrike, Tyskland, Kanada och USA sitt stöd till Storbritannien när det gäller påståendet att Ryssland ligger bakom förgiftningen av den ryske fd dubbelagenten Sergej Skripal. Det rapporterar BBC och Reuters.

Storbritannien anklagar två ryssar för mordförsöket som ägde rum i mars i Salisbury i England och där det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok användes. Den brittiske säkerhetsministern Ben Wallace säger också att Rysslands president Vladimir Putin ytterst är ansvarig för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia – något som Kreml tillbakavisar.

De fem länderna bakom uttalandet (som även undertecknats av Storbritannien) uppmanar Ryssland till ”total öppenhet om Novitjok-programmet” och lovar att arbeta för att sätta stopp för ”de fientliga aktiviteterna från främmande underrättelsetjänster på vårt territorium”, skriver Reuters.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

”Fullt förtroende för britternas slutsats”

”Vi har fullt förtroende för britternas slutsats att de båda misstänka tillhör Rysslands militära underrättelsetjänst, även känd som GRU, och att den här operationen med största säkerhet hade godkänts på hög regeringsnivå”, står det i uttalandet, som gjordes vid ett FN-möte.

De undertecknande länderna utlovar också att ”upprätthålla förbudet mot kemiska vapen och skydda våra medborgare och försvara oss mot alla former av fientlig statlig aktivitet mot oss och våra samhällen”.

”Vi som är ledare för Frankrike, Tyskland, USA, Kanada och Storbritannien uttrycker återigen vår vrede över användandet av ett kemiskt nervgift, känt som Novitjok, i Salisbury den 4 mars”, skriver Theresa May, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau och Donald Trump, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet