Svaret från den ryske presidenten Putin har tidigare varit att man anser frågan vara en brittisk angelägenhet: ”Gå till botten med saken där, sedan kan vi diskutera det.” Foto: TT

Ryssland: Mays uttalande om förgiftning av ex-spion ”en cirkus”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesdepartement har reagerat på brittiska premiärministern Theresa Mays tal till parlamentet, och kallar hennes kommentarer och den förgiftade ex-spionen Sergej Skripal för ”en cirkus”.

De första ryska kommentarerna på Mays tal återges av nyhetsbyrån Reuters, som i sin tur hänvisar till statliga ryska nyhetsbyråer.

– Det är en cirkusshow i det brittiska parlamentet, säger ryska UD:s talesperson Maria Zacharova.

– Slutsatsen är uppenbar: Detta är ännu en politisk informationskampanj, byggd på en provokation.

May berättade i sitt tal att hon anser det ”högst troligt” att Ryssland varit inblandad i hur Skripal och hans dotter Julia Skripal utsattes för ett misstänkt mordförsök med hjälp av ett nervgift.

Ambassasdör krävs på förklaring

Förgiftningen skedde i brittiska Salisbury, troligtvis i krogmiljö, vilket enligt utredare därmed riskerade hälsan även på fler ur civilbefolkningen. Tillståndet för Skripal och hans dotter beskrivs just nu som allvarligt men stabilt.

Rysslands ambassadör till Storbritannien har kallats upp till ett möte med den brittiska regeringen. Om inte ambassadören lyckas ge en rimlig förklaring till giftets ursprung och hur det kom att användas i Salisbury, väntas May och Storbritannien vidta åtgärder mot Ryssland.

Putin: Gå till botten med det själva

Svaret från Moskva har tidigare varit att man anser frågan vara en brittisk angelägenhet.

– Gå till botten med saken där, sedan kan vi diskutera det, säger Rysslands president Vladimir Putin i en kort kommentar till BBC:s Moskvakorrespondent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet