Foto: TT

Utredningen av giftmordförsöket växer

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk polis tar nu till militär expertis för att lösa gåtan om mordförsöket på den ryske ex-dubbelspionen Sergej Skripal och dennes dotter.

På fredagen kallades inte mindre än 180 militärer in för att bistå polisen med att på ett säkert sätt ta hand om bevismaterial som skulle kunna vara kontaminerat med nervgift, rapporterar the Guardian.

Vapenexperter

De är experter på bland annat kemiska och biologiska vapen, samt bombtekniker. Enligt Metropolitan police behöver man militärens hjälp med att bland annat ”flytta ett antal fordon och objekt från platsen” där nervgasattacken skedde, skriver BBC.

– Hälsotillståndet för de två som utsatts för denna skamliga attack är fortfarande mycket allvarligt. Polismannen är också allvarligt skadad, men kan åtminstone tala, säger Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd.

Omfattande avspärrningar

I Salisbury har Skripals hem och garage spärrats av. Dessutom en restaurang, en pub samt gravarna där ex-spionens hustru och son vilar, rapporterar AP. 

Alla platserna blir nu minutiöst undersökta av kriminaltekniker. En av frågorna man söker svar på är var någonstans den polisman som också drabbats av livshotande skador kom i kontakt med nervgasen.

Utredarna har inte slagit fast om han blev förgiftad i närheten av den parkbänk där Skripal och hans dotter hittades svårt medtagna, eller om det hände i Skripals bostad, som polismannen besökte direkt efteråt.

Ryssland förnekar inblandning

Även om brittiska myndigheter inte officiellt pekat ut vem som tros ligga bakom mordförsöket, gör det faktum att den nervgas som använts är lika sällsynt som dödlig att misstankarna riktats mot Ryssland.

Ryska intressen fortsätter att kategoriskt förneka all inblandning.

21 har fått vård

Antalet personer som fått medicinsk behandling på grund av mordförsöket uppgår nu till 21, men enligt myndigheterna råder ingen fara för allmänheten. Sergej Skripal och hans dotter vårdas fortfarande på sjukhus för livshotande skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet