En teknisk undersökning i Amnesbury för två dagar sedan. Foto: Chris J Ratcliffe/AFP/TT

44-årig kvinna död – förgiftades av nervgiftet novitjok

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-åriga kvinna som förgiftades av nervgiftet novitjok i Amesbury i Storbritannien har dött. Polisen har nu inlett en mordutredning.

Kvinnan och hennes partner insjuknade i Amesbury i förra veckan. Enligt brittisk antiterrorpolis hade de utsatts för novitjok, samma gift som användes mot ex-spionen Sergej Skripal i mars.

Kritiskt för partnern

Den 44-åriga kvinnan dog på sjukhuset under söndagskvällen på Salisbury district hospital, där hon har vårdats. Polisen har nu inlett en mordutredning.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Tillståndet för hennes partner är fortsatt kritiskt. De båda har på något sätt kommit i kontakt med giftet med händerna, men vad de tagit i eller hur det gått till är oklart.

Polis utom fara

Den brittiska polis som utredde omständigheterna kring deras insjuknande och själv misstänktes ha utsatts för nervgiftet är utom fara, meddelade Wiltshirepolisen på lördagskvällen.

”Vi är glada att kunna bekräfta att polisen som sökt vård som en försiktighetsåtgärd på Salisbury district hospital i samband med händelsen i Amesbury har undersökts och bedöms vara utom fara”, skriver Wiltshire-polisen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet