En polisbil vid en avspärrning i samband med polisens utredning om hur två britter i veckan utsatts för nervgiftet Novitjok. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Brittisk polis misstänktes ha utsatts för nervgift

Uppdaterad
Publicerad

En polis fick föras till sjukhus i Salisbury i Storbritannien efter misstankar om att han utsatts för nervgiftet Novitjok, rapporterade Salisbury journal. Polisen har undersökts och bedöms vara utom fara.

Sjukhuset Great Western Hospital i närliggande Swindon har fick stänga ner sin akutmottagning och patienter tilläts varken lämna eller ta sig till sjukhuset, enligt tidningen.

Ska inte vara fara för allmänhet

Polisen vårdades där men fördes sedan till Salisbury District Hospital, där flera personer sökt vård tidigare eftersom de varit oroliga för sin hälsa sedan ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgiftet i mars. Sjukhuset har möjligheten att utföra de test som behövs.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Polisen har undersökts och bedöms vara utom fara, enligt polisen.

En talesperson för sjukhuset vill framhäva att de inte ser någon fara för allmänheten.

Oklart hur polisen kom i kontakt med giftet

För en vecka sedan insjuknade ytterligare två personer i grannstaden Amesbury efter att de på något sätt kommit i kontakt med Novitjok. De vårdas fortfarande på sjukhus för livshotande skador.

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet