I Amesbury, norr om Salisbury är invånare chockade och oroade över veckans händelser. Foto: TT/Geoff Caddick

Storbritanniens regering i krismöte om novitjokförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Det hann knappt gå fyra månader innan boende i Salisbury åter möts av polistejp och människor i skyddsutrustning. Och än en gång är det nervgiftet novitjok som är orsaken.

Under lördagsförmiddagen kallades en ambulans till en hemadress i Amesbury i södra England, drygt en mil från Salisbury. Senare på eftermiddagen kallades ytterligare en ambulans till samma adress. En kvinna i 44-årsåldern insjuknade först och kollapsade, därefter blev en 45-årig man akut sjuk. 

De båda befinner sig nu i kritiskt tillstånd och vårdas på samma sjukhus som den före detta ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia skrevs in på den 4 mars i år.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Möjligheten att dessa två utredningar är sammanlänkade är helt klart en vi tittar på, säger Neil Basu, chef för den brittiska antiterrorpolisen, vid en pressträff.

– Det är samma nervmedel. Men om vi någonsin kommer att veta om det tillhör samma sats är upp till teknikerna att avgöra.

Avspärrningar i både Amesbury och Salisbury

Enligt säkerhetsministern Ben Wallace är arbetshypotesen att de två fallen är kopplade till varandra, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Den brittiska polisen har än så länge spärrat av fem platser där paret tros ha vistats innan de insjuknat. I Amesbury är det bostaden, ett apotek och en baptistisk samlingslokal. I Salisbury rör det sig om en park samt en fastighet, uppger Reuters. Parken ligger fem minuters promenadsavstånd från den bänk där Sergej och Julia Skripal kollapsade, skriver the Guardian.

Låg risk för allmänheten

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har nu kallat den brittiska regeringens krisgrupp Cobra till möte under torsdagen. Det är många frågetecken som uppstått kring händelsen som först förmodades vara drogrelaterad och invånare i området är både chockade och rädda.

– Jag har inga bevis för att de [mannen och kvinnan som insjuknat, reds.anm.] är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, säger Neil Basu.

Enligt polisen är risken för allmänheten fortsatt låg men man har uppmanat de som vistats på de avspärrade platserna att tvätta såväl kläder och ägodelar. Något man också gjorde i mars. 

Frågan är nu om helgens händelse kan leda till nya ledtrådar i fallet Skripal. Utredningen pågår fortfarande och det är ännu inte helt tydligt exakt hur nervgiftsattacken gick till. Dock har Storbritannien pekat fingret mot Ryssland och anklagar landet för att ligga bakom den attacken.

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet