Rysk underrättelsetjänst anklagar USA och Storbritannien för nervgiftsattacken i Salisbury 4 mars. Foto: TT

Rysk spionchef anklagar amerikansk och brittisk underrättelsetjänst för nervgiftsattacken

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Rysslands utländska underrättelsetjänst SVR, Sergej Narysjkin, hävdar att förgiftningen av den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal i Storbritannien var en provokation av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst.

– Till och med i fallet Skripal – en grotesk provokation som kokats ihop av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst – är det några europeiska regeringar som inte blint följer London och Washington, utan i stället väljer att försöka ta reda på vad som faktiskt hände, sade Sergej Narysjkin på onsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Oberoende analys

I dag på förmiddagen möts Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att diskutera den misstänka förgiftningen. Två av medlemsländernas laboratorier väntas analysera det misstänkta nervgiftet eftersom den brittiska regeringen vill få en oberoende analys av nervgiftet som misstänks i attacken mot Sergej Skripal och dennes dotter i Salisbury 4 mars.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mötet, som hålls bakom stängda dörrar och inleds klockan 10 svensk tid, har begärts av Moskva, enligt TT.

Giftet identifierat

Även Ryssland, som hela tiden nekat till inblandning i attacken, har nu fått ta del av ett prov av nervgiftet för analys, enligt TT.

På tisdagen uppgav det försvarslaboratorium inom den brittiska militären som analyserar nervgiftet att det visserligen identifierat giftet som det i Sovjetunionen utvecklade Novitjok – men inte kunnat fastställa var giftet framställts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet