Den ryske officeren Sergej Skripal dömdes till 13 år i fängelse för spionage för Storbritanniens räkning. Foto: TT

Ryssland nekar till inblandning i nervgiftsattacken mot en tidigare rysk spion

Uppdaterad
Publicerad

– Ryssland har ingenting att göra med förgiftningen av Sergej Skripal, säger Kremls talesperson i dag.

Regeringen i Moskva har inte svarat på Storbritanniens krav om att förklara sig kring det nervgift som användes mot en tidigare rysk dubbelagent.

Storbritanniens premiärminister Theresa May gav Ryssland fram till midnatt på tisdagen på sig att förklara hur det kommer sig att ett nervgift som utvecklats av Sovjetunionen har använts på brittisk mark.

– Ryssland kommer inte att svara på Londons ultimatum förrän vi får prover på den kemiska substansen, säger en talesperson för Rysslands ambassad i London.

”Ogrundade anklagelser”

Ryssland har flera gånger tidigare nekat till inblandning i förgiftningen. Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov sade på onsdagen att Storbritanniens anklagelser är ogrundade.

– Moskva accepterar varken ogrundade anklagelser utan bevis eller ett språkbruk fullt med ultimatum, säger Peskov och fortsätter:

– Vi hoppas att det sunda förnuftet kommer att segra.

Även utrikesminister Sergej Lavrov ryter ifrån.

Ryssland har inte haft något motiv till attacken, enligt Lavrov, som i stället pekar på ”anti-ryska” aktörer, utan att specificera saken närmare.

Kräver möte i FN

Storbritannien har bett om ett skyndsamt möte i FN:s säkerhetsråd för att uppdatera rådets medlemmar om utredningen av nervgiftsattacken i Salisbury, skriver brittiska UD i ett tweet.

”Användandet av ett nervgift i Salisbury följer ett väletablerat mönster av rysk statsaggression”, skriver brittiska UD.

”Första offensiva användningen av nervgift”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter strax före brittiske premiärministern Mays tal att Natos 29 allierade har kommit överens om ett uttalande där de erbjuder sitt fulla stöd till Storbritannien efter attacken i Salisbury.

Alliansen uttrycker ”djup oro över den första offensiva användningen av ett nervgift” på alliansens territorium sedan Nato grundades 1949, uppger nyhetsbyrån AP.

Nato uppmanade också Ryssland att svara på Storbritanniens frågor i sin helhet om det militära nervsystemet Novichok som används mot Sergej Skripal och hans dotter i attacken.

I ett uttalande efter samtal mellan Nato-ambassadörerna på onsdagen, säger alliansen att ”angreppet var ett klart brott mot internationella normer och avtal”.

”Ömsesidiga åtgärder”

Rysslands ambassadör i Storbritannien varnar för ”ömsesidiga åtgärder” om Storbritannien utvisar ryska diplomater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet