Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia (till vänster) bredvid den tweet som ryska ambassaden i Storbritannien lade ut strax före mötet i FN:s säkerhetsråd. Foto: TT / Skärmdump twitter

USA pekar ut Ryssland som ansvarigt för mordförsöket mot Skripal

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är ansvarigt för mordförsöket mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal, och när Storbritannien står inför en utmaning så står USA alltid bredvid dem. Det var budskapet från USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, när hon höll sitt inledningsanförande under mötet med FN:s säkerhetsråd på onsdagen.

När mötet väl öppnats var USA:s FN-ambassadör Nikki Haley snabbt ute med en markering om att man står i ”absolut solidaritet” med Storbritannien. USA:s hållning i frågan är att Ryssland är ansvarigt för mordförsöket mot Sergej Skripal och hans dotter.

– När våra vänner i Storbritannien står inför en utmaning kommer USA alltid att vara där för dem. Alltid, sade Haley i säkerhetsrådet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Senare på onsdagen kom även Vita huset med ett uttalande där man bekräftade sitt stöd till Storbritannien och landets agerande, samt att förgiftningen stämmer in i ett mönster av tidigare ryskt agerande.

Wallström i samtal med Boris Johnson

Britterna fick fortsatt stöd från Frankrike, Polen, Peru, vars ambassadörer i FN:s säkerhetsråd uttryckte att man står enade med Storbritannien. Kraven ökar således på Ryssland om att komma med svar på hur det gick till när Sergej Skripal förgiftades.

Även Sverige stå bakom dessa krav.

Utrikesminister Margot Wallström meddelar på regeringskansliets hemsida att hon under onsdagskvällen talat med sin brittiska motsvarighet, Boris Johnson, och uttryckt solidaritet.

”Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik”, säger Wallström i uttalandet.

Efter säkerhetsrådets möte konstaterade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att ”bollen ligger hos ryssarna nu”, rapporterar TT.

Möts timmar efter Mays besked

Tidigare under onsdagen kom beskedet att 23 ryska diplomater får en vecka på sig att lämna Storbritannien. Den brittiska premiärministern Theresa May meddelade att åtgärden kommer efter att regeringen i Moskva har inte svarat på Storbritanniens krav om att förklara sig kring det nervgift som användes mot en tidigare rysk dubbelagent i Salisbury.

Inför FN:s säkerhetsråsmötet i New York hade den ryska ambassaden i Storbritannien, via twitter, konstaterat att det råder en minst sagt kylig stämning mellan Ryssland och Storbritannien.

”Men vi är inte rädda för kallt väder” skrev kontot @RussianEmbassy på onsdagskvällen.

Ryssland: Kräver bevis

När turen så kommit till Rysslands på talarlistan i FN:s säkerhetsråd var ambassadören Vassilij Nebenzia kritisk mot det man menar är ogrundade anklagelser.

– London ska reda ut vad som händer i sitt eget territorium före man anklagar andra, det är vad hövliga människor gör, sade Nebenzia.

Han beklagade sig också över det brev med krav på Ryssland som Theresa May skickat. Brevet innehåller ”helt oansvariga påståenden” och ”hot mot en suverän stat”, menar Ryssland.

– Vi kräver bevis för det påstådda ryska spåret, sade Nebenzia i FN:s säkerhetsråd.

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet