Aleksej Navalnyj. Foto: TT

Tyskt sjukhus om Navalnyj: Provsvar indikerar förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära svar på de prover som tagits från Aleksej Navalnyj tyder på att den ryske regimkritikern blivit förgiftad, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver samtidigt att de som bär ansvaret för Navalnyjs tillstånd ska spåras och ställas till svars.

Det var i förra veckan som den ryske oppositionsledaren kollapsade under en flygresa i Ryssland. Hans egen stab tror att han förgiftats, och att någon blandat någonting i hans te.

Navalnyj vårdades först i Ryssland, men flyttades i helgen till Tyskland och vårdas nu på ett sjukhus i Berlin. Första provsvar visar indikationer på att han kan ha förgiftats, men man vet ännu inte vet exakt vad det är för ämne.

”Läkare undersökte patienten noggrant när han ankom [till Berlin, reds.anm]. De kliniska fynden tyder på att han förgiftats av ett ämne från en grupp aktiva substanser som kallas Kolinesterashämmare” skriver sjukhuset i ett uttalande.

Samtidigt hävdar ryska läkare att Navalnyj troligtvis inte förgiftats. Detta då de uppger att de inte har funnit några spår av gift vid de undersökningar som har gjorts.

– Vi räddade hans liv genom stora ansträngningar och hårt arbete, säger Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i den sibiriska staden Omsk, under en presskonferens på måndagen, enligt Reuters.

Läkarna avfärdar även misstankar att de pressats av ryska myndigheter.

Måste hållas ansvariga

Frågan flyttades upp på högsta politiska nivå när förbundskansler Merkel (CDU) gjorde ett offentligt utspel om att ansvariga i fallet måste ”hållas ansvariga”, rapporterar Reuters.

”Med tanke på Navalnyjs prominenta roll inom den ryska oppositionen så måste myndigheter nu se till att denna händelse utreds noggrant och med full transparens” säger Merkel och den tyske utrikesministern Heiko Maas (SPD) i ett gemensamt uttalande.

Kritiskt men stabilt tillstånd

Tidigare under måndagen uppgav ryska läkare att man inte hittat några spår av giftiga ämnen på de prover som togs när han vårdades där. I Ryssland fick Navalnyj diagnosen ”problem med ämnesomsättningen”, möjligen orsakad av lågt blodsocker.

Hans tillstånd är kritiskt men stabilt. Sjukhuset säger att man fortfarande inte vet huruvida Navalnyj kommer återhämta sig helt eller om han kommer få bestående men, speciellt på nervsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.