Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukhuset som vårdade Aleksej Navalnyj de första dagarna har vägrat dela ut journaler till de tyska läkarna. Foto: SVT:s Morgonstudion

I dag väntas Navalnyjs preliminära provsvar

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas preliminära svar på vad det var som fick den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj att kollapsa på ett flygplan förra veckan. Vårdpersonalen på sjukhuset i Berlin är förtegna om hans tillstånd.

Fortfarande återstår många frågetecken kring Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd. I dag måndag kommer de första svaren på proverna som har tagits på platser Navalnyj och hans sällskap besökte när han blev sjuk. Men det är oklart om svaren offentliggörs.

Den ryske regimkritikern var i förra veckan på väg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han kollapsade och tvingades uppsöka intensivvård i staden Omsk.

Misstänker förgiftat te

I samband med att Navalnyj lades in på sjukhus sa hans talesperson Kira Jarmysj att Navalnyjs stab tror att han har blivit förgiftad.

”Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse”, skrev Kira Jarmysj på Twitter.

Enligt poliskällor till den ryska tabloiden Moskovsky Komsomolets hårdbevakades Navalnyj av rysk underrättelsetjänst under dagarna innan han kollapsade.

Navalnyj förflyttades kort efter kollapsen till ett sjukhus i Berlin och får nu vård där.

”Störningar i ämnesomsättningen”

Läkarna på sjukhuset i Omsk har sagt att de inte tror på förgiftning. Enligt dem drabbades Navalnyj av störningar i ämnesomsättningen, möjligen på grund av lågt blodsocker.

I ett uttalande till pressen på måndag sa läkaren som behandlade Navalnyj att han inte hade hittat något som skulle tyda på gift, men att man anser att man räddat Navalnyjs liv.

Sjukhuset i Berlin har ännu inte gjort några uttalanden om Navalnyjs tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer