Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aleksej Navalnyj. Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Kremlkritikern Navalnyj inlagd på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj befinner sig i koma efter att ha insjuknat under en flygning till Moskva. Enligt Navalnyjs talesperson ska han ha visat symptom på förgiftning. En film inifrån planet påstås visa hur Putinkritikern skriker av smärta.

Navalnyj var på väg i flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva då resan fick avbrytas sedan han blivit sjuk, uppger hans talesperson Kira Jarmysj.

På sociala medier har en medpassagerare publicerat en film inifrån planet som påstås visa hur Aleksej Navalnyj hörs skrika av smärta. Sjukvårdspersonal syns samtidigt gå ombord på planet och ta hand om en person.

Skrek av smärta

”Jag flög med samma plan som Aleksej Navalnyj till Moskva. I början av flygningen gick han på toaletten och kom inte tillbaka. Han mådde väldigt dåligt. Sjukvårdarna lyckades knappt återuppliva honom och sedan dess har han skrikit av smärta”, skriver medpassageraren i inlägget.

Personen har även lagt upp en bild som påstås visa hur Navalnyj sitter på flygplatsen i Tomsk och dricker något ur en mugg innan han gick ombord på planet.

”Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse”, skriver Kira Jarmysj på Twitter.

”Läkarna säger att giftet snabbt absorberats på grund av den varma drycken”, fortsätter Jarmysj.

Har fängslats tidigare

Flygplanet nödlandade i staden Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj nu intensivvårdas. Enligt biträdande sjukhuschefen Anatolij Kalinitjenko vårdas Navalnyj i respirator.

– Läkarna jobbar hårt med att rädda hans liv, säger han.

Det har ännu inte bekräftats om Navalnyj har förgiftats. En doktor vid sjukhuset uppger att en av flera förklaringar som övervägs är ”naturlig förgiftning”.

Källor till den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger dock att läkarna preliminärt diagnostiserat Navalnyj med förgiftning av en oidentifierad hallucinogen substans.

I ett uttalande meddelar Kreml att man följer utvecklingen och konstaterar samtidigt att det inte finns några bevis för förgiftning.

– Alla antaganden är bara antaganden, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Aleksej Navalnyj, jurist och antikorruptionsaktivist, har fängslats vid upprepade tillfällen under de senaste åren för att ha organiserat regeringskritiska protester. Han har tidigare utsatts för fysiska attacker. 2017 drabbades han av kemiska brännskador vid ena ögat då gärningsmän kastade desinficeringsmedel mot hans ansikte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer