Förgiftningen av Aleksej Navalnyj – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti förgiftades den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. En händelse som snabbt blev en världsnyhet. Detta har hänt.

Aleksej Navalnyj har länge varit en av president Vladimir Putin och den ryska regeringens främsta kritiker.

20 augusti 2020 kom nyheten att Aleksej Navalnyj insjuknat på ett flygplan på väg från Sibirien till Moskva. På filmer som tagits inne på flygplanet och som senare postades på sociala medier kunde man höra Navalnyj skrika av smärta. Han fördes först till ett sjukhus i Omsk där han låg i koma i två dagar innan han flyttades till ett sjukhus i Berlin, efter att hans familj krävt att han skulle vårdas utanför Ryssland.

24 augusti uppger ett tyskt sjukhus att man hittat spår av förgiftning i Navalnyjs kropp efter att ha tagit prover.

15 september bekräftar flera laboratorier, bland annat ett svenskt, att det var det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok som förgiftade Navalnyj. Samma ämne har använts mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan. Kreml har nekat till all inblandning av förgiftningen av Navalnyj.

21 september Aleksej Navalnyjs medarbetare går ut med uppgiften om att man tror att han fått i sig giftet från en vattenflaska på hotellrummet i Tomsk i Sibirien.

23 september, nästan en månad efter insjuknandet, skrivs Navalnyj ut från sjukhuset.

Den 7 oktober meddelar Frankrike och Tyskland att länderna inför sanktioner mot specifika individer som de anser står ansvariga för förgiftningen av Aleksej Navalnyj. Beskedet kommer efter att Ryssland inte lyckats ge en övertygande förklaring, enligt ländernas utrikesministrar. Även Sverige har ställt sig bakom initiativet.

18 januari 2021 återvänder Aleksej Navalnyj till Ryssland efter sin vistelse i Tyskland. Han grips av polis vid passkontrollen. Navalnyj anklagas bland annat för att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014.

2 februari döms Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse, i en domstol i Moskva, för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff från 2014. Navalnyj själv nekade till anklagerlserna.

Fakta: Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.
  • 44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.