Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På sin instagram berättar den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj om vägen tillbaka från förgiftningen. Foto: Reuters/Instagram

Här är nya bilden på Navalnyj – står på benen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är på återhämtningsbanan efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Under lördagen kom en ny hälsning från honom – där han nu syns gå i trappor.

”Det är många problem som måste åtgärdas men fantastiska läkare från Charitésjukhuset har löst det viktigaste”, skriver han på Instagram.

På sociala medier skickar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj en ny hälsning. På en bild som har laddats upp på sociala medier under lördagen syns Navalnyj gå ner för en trappa.

I ett inlägg på Instagram skriver han att det är en lång rehabilitering som väntar och att han fortfarande inte kan använda sin telefon. Han beskriver även svårigheter som att hälla upp ett glas vatten samt att han, bilden till trots, har svårigheter att gå i trappor.

Skämtar om Instagram

Men han hyllar också läkarna på sjukhuset i Berlin för tillfrisknandet.

”De har fått mig att gå från att vara en ”tekniskt levande människa” till någon som har stora chanser att bli en man som snabbt kan scrolla igenom Instagram och förstå, utan att behöva tänka var han ska trycka på gilla-knappen”.

Det här kommer några dagar efter att Navalnyj i tisdags, fem dagar efter att han kopplats från sin respirator, gjorde en första instagram-uppdatering om sitt hälsotillstånd.

”Hallå, Navalnyj här, jag saknar er allesammans. Jag kan fortfarande knappt göra någonting, men i går kunde jag andas på egen hand hela dagen. Verkligen på egen hand”, skrev han då.

Tillståndet förbättras

De tyska läkarna har konstaterat att Navalnyj förgiftades med det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Det är samma ämne som har använts mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan.

Navalnyj har vårdats på sjukhuset i Berlin efter att han insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Efter ett par dagar flögs han till Charitésjukhuset i Berlin.

De ryska läkarna som vårdade Navalnyj i Sibirien innan han föres till Berlin, har upprepade gånger sagt att de uteslutit förgiftning då deras tester för giftiga ämnen varit negativa, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer