Vladimir Putins talesperson Dmitry Peskov kommenterar de vatenflaskor som uppges ha innehållit spår av nervgift. Foto: TT/AFP

Ryssland ifrågasätter giftflaska

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland ifrågasätter äktheten i de vattenflaskor som uppges ha orsakat förgiftningen av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Enligt landets företrädare vill man se mer bevis innan en formell brottsutredning inleds.

– Vi kan inte förklara det här, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov, enligt Reuters.

Teamet runt den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj meddelade på torsdagen att en vattenflaska som tagits med från dennes hotellrum i sibiriska Tomsk till Tyskland för en månad sedan innehöll spår av nervgiftet Novitjok. Uppgifterna innebär att Aleksej Navalnyj kan ha förgiftats på ett hotellrum och inte på ett flygplan som man förts har trott.

När Kreml på fredagen fick frågor om påståendet uppgav talesperson Dmitry Peskov att ryska specialister inte hade haft möjlighet att undersöka flaskan och att han därför inte kunde kommentara påståendet.

– Vi kan inte förklara det här för att, som du vet, den här flaskan – om den skulle ha existerat – fördes till Tyskland eller någon annanstans. Så, någonting som hade kunnat vara bevis för en förgiftning har olyckligtvis förts bort. Det här väcker ytterligare en fråga: ”Varför?”, säger Dmitry Peskov rapporterar Reuters.

Han går så långt att han kallar uppgifterna för absurda.

– Det är för mycket absurt i den här historien för att man ska kunna ta någons ord för fakta, säger Dmitry Peskov, enligt Reuters.

Vill se mer bevis

Ryssland kallar anklagelserna om förgiftning för grundlösa och har tidigare sagt att de vill se mer bevis innan någon formell brottsutredning påbörjas av landets myndigheter.

Bland annat ska Ryssland, enligt Reuters, ha begärt ut Navalnyjs medicinska data från Tyskland för att själva kunna göra en bedömning.

Navalnyj har vårdats på Charitésjukhuset i Berlin sedan slutet på augusti och har sedan någon vecka tillbaka vaknat ur koman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer