Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin, AP, TT

Navalnyj i koma: ”Försöker rädda hans liv”

Uppdaterad
Publicerad

Spår av industriella kemiska substanser har hittats på den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs kläder och händer, säger en läkare enligt Reuters. Samtidigt ställer sig EU bakom kraven på att politikern förs ut ur Ryssland för vård.

Aleksej Navalnyj var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han insjuknade, vilket ledde till att planet tvingades avbryta resan och landa i Omsk där han nu intensivvårdas. Navalnyjs stab uppger att hans tillstånd är allvarligt.

Misstänkt förgiftning

”Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse”, uppgav talespersonen Kira Jarmysj på Twitter.

”Läkarna säger att giftet absorberats snabbt på grund av den varma drycken”, fortsatte hon.

”Skrek av smärta”

44-årige Aleksej Navalnyj, jurist, antikorruptionsaktivist och stark Putinkritiker, befann sig på en kampanjresa inför septembers ryska regionala val när han insjuknade. En medpassagerare på flygningen från Tomsk skriver på sociala medier att Navalnyj ”skrek av smärta” under flygningen.

Anatolij Kalinitjenko, biträdande chef för sjukhuset i Omsk där Aleksej Navalnyj vårdas, svarar på reportrarnas frågor om Putinkritikerns tillstånd. Foto: Evgeniy Sofiychuk, AP, TT

Ambulansflyg till Berlin

Den tyska icke statliga organisationen Cinema for Peace skickade under fredagsmorgonen ett ambulansflyg, från Nürnberg till Omsk för att hämta den ryske oppositionsledaren. Planen var att han därefter skulle få fortsatt vård i Tyskland, skriver tyska mediabolaget DW.

Men under fredagsmorgonen meddelade ansvariga läkare att en eventuell flytt i nuläget skulle riskera hans liv. Man uppgav vidare att det finns många legala frågor att utreda innan en eventuell flytt till ett europeiskt land kan komma att bli möjlig, rapporterar Reuters.

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj anklagar på Twitter Kreml för att ligga bakom beslutet. Hon anser, i motsats till läkarna att det skulle vara ”livsfarligt” för Navalnyj att bli kvar på det sjukhus där han nu vårdas, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning och någon diagnos ännu inte har ställts.

Fängslats många gånger

Enligt chefsläkaren utreds fem möjliga diagnoser. Resultaten av de tester som gjorts kommer att vara klara inom två dygn.

Inga spår av gift har dock hittats, enligt en annan läkare på sjukhuset, som i motsats till chefsläkaren hävdar att diagnosen är klar, men att den ännu inte kan offentliggöras.

Frihetsberövats många gånger

Putinkritikern har frihetsberövats upprepade gånger under de senaste åren, bland annat för att ha organiserat regeringskritiska protester, och dömts till flera fängelsestraff. Den senaste tiden har han också uttalat sig till stöd för protesterna i Belarus mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko.

En ambulans parkerad bredvid sjukhusbyggnaden i Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj intensivvårdas. Foto: Evgeniy Sofiychuk, AP, TT

Kreml meddelar i ett uttalande att man följer utvecklingen kring Navalnyjs tillstånd.

”Precis som med alla ryska medborgare så önskar vi honom ett snabbt tillfrisknande” säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Han uppger att det ännu inte finns några bevis för förgiftning.

Bakgrund: Aleksej Navalnyj

  • En 44-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption.
  • Har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott.
  • Överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Dömdes 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen.
  • Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Källa: TT, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.