Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regimkritikern Aleksej Navalnyj greps vid passkontrollen efter att ha landat i Moskva. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/TT

Regimkritikern Aleksej Navalnyj har landat i Moskva – greps omgående

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har landat i Moskva. Flera hundra aktivister och journalister hade samlats på Vnukovo flygplats utanför Moskva för att ta emot honom men innan landning omdirigerades planet och landade i stället på den större flygplatsen Sjeremetevo. Han greps när han nådde passkontrollen, rapporterar Reuters.

Ett stort antal aktivister hade köpt flygbiljetter de inte planerade att använda för att kunna möta regimkritikern Aleksej Navalnyj direkt på flygplatsen. Han återvände i dag till Ryssland för första gången sedan han i augusti förra året förgiftades med nervgiftet novitjok.

”Vi måste stödja honom”

En av många som fanns på plats var Konstantin Kotov, en människorättsaktivist som suttit fängslad i över ett år men släpptes i mitten av december.

– Jag har stöttat Aleksej länge, redan då han hindrades från att ställa upp i presidentvalet 2018. Jag anser att Aleksej är en verkligt seriös politiker. Han är verkligen ett realistiskt alternativ till Putin. Om han är så modig att han återvänder till Ryssland så är det otänkbart att inte möta honom. Vi vet ju att han blir fängslad. Då måste vi stödja honom, sa han till Dagens Nyheter på plats.

Kort därefter greps dock Kotov med ytterligare två kända oppositionella.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filmer visar hur polis för undan oppositionella på flygplatsen i Moskva.

Filmer från platsen visade hur Konstantin Kotov fördes undan av polis tillsammans med Ljubov Sobol, en av de framstående unga politikerna i Moskva, och Ruslan Sjaveddinov, som arbetar för Navalnyjs antikorruptionsfond.

Ytterligare gripanden genomfördes under kvällen. Bland de som omhändertagits av polis finns exempelvis Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj, rapporterar Moscow Times.

Omon (särskild polisstyrka) i terminalen, skriver BBC Russias reporter Liza Fokht på Twitter. Foto: Twitter

Flyget omdirigerat

Varken aktivister eller journalister på plats fick dock en chans att ta emot den kände regimkritikern. Strax innan ankomst stängde Vnukovo för inkommande trafik och planet landade i stället på en flygplats i andra änden av Moskva.

– Genom att omdirigera planet visar man för hans anhängare att det är kostsamt och till och med poänglöst att komma ut och stötta honom. Det visar vilka enorma resurser man lägger ned på att möta en enda person och hans fru, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet till SVT Nyheter.

Navalnyj riskerar straff

Navalnyj, som följts av ett stort pressuppbåd sedan han lämnade Tyskland, greps av polis när han nådde passkontrollen. Han anklagas bland annat för att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014.

– Sedan kan det sluta med att ett antal andra rättsfall också dras igång och att den villkorliga domen omvandlas till fängelsestraff. Men det där är spekulationer och det är oklart om Kreml vågar gå så långt, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer