Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lilija Tjanysjeva, tidigare samordnare för en av den fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyjs kampanjstaber, dömdes på onsdagen till 7,5 års fängelse för påstått extremistbrott. Foto: Aspektymedia.ru / AFP

Rysk oppositionsledare dömd till fängelse för ”extremism”

Uppdaterad
Publicerad

Lilija Tjanysjeva, en av den fängslade oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs förtrogna, har dömts till 7,5 års fängelse av en rysk domstol. Hon var en av få av Navalnyjs medarbetare som inte lämnade Ryssland efter att Navalnyjs organisationen klassades som ”extremistiska”.

Lilija Tjanysjeva är före detta samordnare för oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs kampanjstab i staden Ufa i den ryska delrepubliken Basjkortistan. Sådana staber fanns tidigare över hela Ryssland, men  när ryska myndigheter förklarade dem ”extremistiska” hösten 2021 var det många medarbetare som valde att packa sina väskor.

Vädjade till domstolen

Tjanysjeva valde däremot som en av få att stanna kvar i Ryssland. Hon häktades samma höst misstänkt för att ”ha grundat eller lett en extremistisk organisation”. På onsdagen dömdes hon till 7,5 års fängelse.

”Den här domen är brottslig och alla som varit inblandade i att fabricera målet kommer förr eller senare att straffas”, skriver Navalnyjs pressekretare Kira Jarmysj på Twitter.

41-åriga Tjanysjeva vädjade till domaren att inte döma henne till tolv år i fängelse som åklagaren yrkade.

– Om ni sätter mig i fängelse i tolv år kommer jag inte ha tid att föda barn. Ge mig en chans att bli mamma, sade Tjanysjeva enligt Reuters.

Alexej Navalnyj greps omedelbart när han återvände till Ryssland efter en tid i Tyskland där han vårdades för den förgiftning han utsattes för i augusti 2020. Han avtjänar nu ett 11,5 års fängelsestraff, men riskerar att få straffet förlängt på grund av nya anklagelser om ”extremism”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.