Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem var Aleksej Navalnyj? Se mer om hans bakgrund, liv och kamp mot Putinregimen. Foto: SVT

Vem var Aleksej Navalnyj?

Uppdaterad
Publicerad

47-årige Aleksej Navalnyj var den ryska oppositionens ansikte utåt och har kallats för ”mannen som Putin fruktar mest”.

Den 16 februari 2024 ska han ha dött fångenskap, efter att ha suttit fängslad sedan 2021.

Aleksej Navalnyj var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot Vladimir Putin och maktsfären i Kreml.

I december flyttades han till en straffkoloni i regionen Jamalo-Nentsien i ryska Sibirien, där han skulle avtjäna sitt fängelsestraff för bland annat extremism och förskingring. På fredagen meddelade den ryska kriminalvården att Navalnyj dött i fängelse. Han ska ha känt sig dålig efter en promenad och därefter förlorat medvetandet.

Aleksej Navalnyj död

Beskedet om hans död kommer bara en månad innan presidentval ska hållas i Ryssland, och där Putin bara tros möta symboliskt motstånd.

Läs mer om Aleksej Navalnyjs plötsliga död här.

Fakta: Mer Om Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj grundade antikorruptionsstiftelsen FBK och engagerade sig också politiskt, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Efter en längre sjukhusvistelse återvände han till Ryssland i början av 2021, varvid han greps för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff. I augusti 2023 dömdes han till ytterligare 19 års fängelse, efter att ha anklagats för att finansiera och offentligt hetsa till extremistisk verksamhet och för att ”rehabilitera den nazistiska ideologin”.
  • Han var gift med Julia Navalnaja och hade två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet