Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden om Nevalnys död: ”Putin är ansvarig” Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Så reagerar världsledarna på Aleksej Navalnyjs död

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har kallats för ”mannen som Putin fruktar mest”. Nu uppges han ha dött i fångenskap. Nyheten väcker starka reaktioner och fördömanden världen över.

Under fredagen kommer ryska uppgifter om att Navalnyj har avlidit i straffkolonin där han befann sig. Många ifrågasätter dock det ryska narrativet, att han kan ha dött av naturliga medicinska orsaker.

“Vad ni än tänker och tycker om politikern Alexej Navalnyj, så har han precis blivit brutalt mördad av Kreml. Detta är fakta och något som alla måste känna till om den ryska regimens natur”, skriver Lettlands president Edgars Rinkēvičs på X.

Aleksej Navalnyj död

– Det är uppenbart att Navalnyj dödades av Putin, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som under fredagen är i Berlin och träffar förbundskansler Olaf Scholz.

– Han har nu betalat för sitt mod med sitt liv, säger Scholz enligt AFP.

Biden: ”Putin är ansvarig”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han är “djupt bedrövad och oroad” av regimkritikerns öde.

– Ryssland kommer att behöva svara på en rad mycket allvarliga frågor om omständigheterna kring hans död, säger han enligt Reuters.

USA:s president Joe Biden kommenterar på fredagskvällen nyheten:

– Jag är inte förvånad men rasande. Putin är ansvarig.

Carl Bildt är just nu på säkerhetskonferensen i München, där politiker, makthavare och även Navalnyjs fru Julia Navalnaja befinner sig.

– Det här är en regim som var rädd för Aleksej Navalnyj, som ville bli av med honom och som nu har blivit av med honom, säger han till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt om Navalnys plötsliga död i en straffkoloni i Sibirien: ”Vi kommer troligen aldrig att få veta”. Foto: SVT

Ledare och ministrar i länder som Storbritannien, Frankrike och Polen stämmer in i fördömandena. Likaså Sveriges utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson.

– Det här är den ryska regimens ansvar, det är Putins ansvar. En röst har tystnats. Det är helt förfärligt. En hel värld kommer nu protestera mot detta, säger Kristersson till SVT.

EU:s rådsordförande Charles Michel skriver att Navalnyj ”slogs för frihet och demokrati”.

”EU håller den ryska regimen som ensamt ansvarig för hans tragiska död.”

Kreml tillbakavisar anklagelserna, som de menar saknar grund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem var Aleksej Navalnyj? Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet