Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur trovärdiga är uppgifterna om Navalnyjs död? Hör SVT:s Bert Sundström. Foto: SVT Direkt

Bert Sundström om Aleksej Navalnyjs död: ”Förlamande”

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är död. Ryska kriminalvården skriver i ett pressmeddelande att han mådde illa efter en promenad och förlorade medvetandet.

– Vad jag förstår tog det bara några minuter, sedan konstaterade man att han var död, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Den definitiva dödsorsaken är för tillfället okänd och den ryska kriminalvården säger att man försökte hjälpa honom med läkare. Bert Sundström, SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent, bedömer kriminalvårdens uppgifter som trovärdiga.

– Det finns ingen som helst anledning att fängelsemyndigheterna skulle hitta på den här historien.

Aleksej Navalnyj död

Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, betonar dock att alla uppgifter kontrolleras av ryska myndigheter.

– Det vi vet är det de vill att vi ska veta, säger Stefan Ingvarsson.

”Politisk signal”

Navalnyj har varit en av de främsta utmanarna till Putin och Kreml men då han varit fängslad under tre år och hans organisation slagits sönder tror inte Bert Sundström att detta ger stora konkreta effekter. Samtidigt är symbolvärdet stort.

– Han har varit den klarast lysande stjärnan för de som sökte hopp att Ryssland går att förändra. Det kommer få en förlamande inverkan på stämningen för dem.

Stefan Ingvarsson menar att tajmingen inför ryska valet väcker frågor kring Kremls motiv.

– Om de inte hade velat kommunicera hans död i dag hade de kunnat vänta till efter det så kallade valet. Någon typ av politisk signal vill man nog skicka, och den uppenbara signalen är att varje person som greppar efter makt i Ryssland riskerar att dödas.

Hör mer i klippet ovan eller se hela analysen här i SVT:s livesändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem var Aleksej Navalnyj? Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet