Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem var Aleksej Navalnyj? Foto: SVT

Aleksej Navalnyj begravs på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyj kommer att begravas på fredag 1 mars. Begravningen sker i en kyrka i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den 47-årige Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i en rysk straffkoloni i Sibirien, norr om polcirkeln. Han var den ryska oppositionens ansikte utåt och har kallats för ”mannen som Putin fruktar mest”

Han hölls fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten av tiden i straffkoloni och i flera vändor i isoleringscell.

Beskedet om hans död kom bara en månad innan presidentval ska hållas i Ryssland, och där Putin bara tros möta symboliskt motstånd.

Fakta: Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj grundade antikorruptionsstiftelsen FBK och engagerade sig också politiskt, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Sommaren 2020 kom nyheten om att Navalnyj insjuknat på ett flygplan på väg från Sibirien till Moskva. Det visade sig senare att han förgiftats.
  • Efter en längre sjukhusvistelse återvände han till Ryssland i början av 2021, varvid han greps för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff. I augusti 2023 dömdes han till ytterligare 19 års fängelse, efter att ha anklagats för att finansiera och offentligt hetsa till extremistisk verksamhet och för att ”rehabilitera den nazistiska ideologin”.
  • Han var gift med Julia Navalnaja och hade två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet