Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hans advokat träffade honom idag.” Hör Aleksej Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj. Foto: Reuters/EPA/Sergei Ilnitsky/TT

Aleksej Navalnyj lokaliserad: ”Han mår bra”

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyj befinner sig i en straffkoloni i regionen Jamalo-Nentsien i ryska Sibirien, uppger hans talesperson på X. Beskedet kommer efter att han varit försvunnen under en lång tid.

Den ryska regimkritikern, som försvann vid ett fängelsebyte för en tid sedan, har inte hörts av på mer än två veckor.

Idag har han lokaliserats för första gången sedan försvinnandet, enligt Kira Yarmysh, talesperson för Aleksej Navalnyj.

”Hans advokat besökte honom idag. Aleksej mår bra”, skriver Yarmush på X.

Befinner sig i Sibirien

Ivan Zhdanov, före detta chef för Navalnyjs stiftelse för antikorruption, skriver på X att Aleksej befinner sig i en straffkoloni i regionen Jamalo-Nentsien, beläget i norra Uralbergen.

”Förhållandena där är tuffa [...] i den norra permafrost-zonen. Det är svårt att ta sig dit och det finns inget sätt att kommunicera via post eller telekommunikation”, skriver Zhdanov.

Dömd om och om igen

Sedan Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021 har han dömts flera gånger om av det regimtrogna rättsväsendet. Senast för ”extremism” – vilket innebar att han förr eller senare skulle flyttas igen, till någon straffkoloni med den högsta säkerhetsnivån.

Men ingen har sagt när, eller till vilken. Och Rysslands fängelsesystem är bland mycket annat ökänt för tortyrpräglade transporter mellan avlägset belägna straffkolonier som har funnits sedan Sovjettiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.