Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det vi behöver från splittringen är att de försvagar varandra, säger Michail Chodorkovskij till SVT. Se den unika intervju med ex-oligarken i videon ovan. Foto: TT/SVT

Ex-oligarken till SVT: Det finns inga goda människor i den ryska regimen

Uppdaterad
Publicerad

Vad skulle egentligen kunna bryta Putins järngrepp om den ryska makten? SVT Nyheter har träffat Michail Chodorkovskij, den tidigare oligarken, som satt fängslad i tio år och nu kämpar i exil mot Putins styre.

Michail Chodorkovskij rankades en gång som Rysslands rikaste man. Han var en av dem som blev stenrik vid Sovjetunionens kollaps. Under 2000-talet växte dock Chodorkovskijs politiska engagemang och satte honom på kollisionskurs med president Vladimir Putin. 

2003 fängslades han och kom inte att benådas förrän 2013. Nu arbetar han från sin exil med att stötta motstånd mot Putin.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Ex-oligarken: Man kan behöva samarbeta med brottslingar

Men vad skulle egentligen kunna bryta Putins järngrepp om den ryska makten? Enligt den liberala Putinfienden Michail Chodorkovskij som satt fänglsad i tio år är svaret en intern splittring i den ryska maktapparaten. En splittring som enligt honom måste underblåsas – även om det gör att man ställer sig på samma sida som internationellt utpekade krigsbrottslingar som Wagnergruppen.

Se SVT:s exklusiva intervju med ex-oligarken i videon ovan.

Vem är Michail Chodorkovskij?

Michail Chodorkovskij föddes i Moskva 1963. Båda hans föräldrar var ingenjörer och arbetade på fabriken ”Kaliber”. Som ung var han aktiv i det sovjetiska kommunistpartiets ungdomsförbund. Under 1980-talet började han med affärer och utnyttjade då sina kontakter inom partiet.

1989 startade han ev av de första privata bankerna i Sovjetunionen och köpte Rysslands största oljebolag 1990.

Efter Sovjets fall var han en tid rådgivare åt den ryske presidenten Boris Jeltsin.

Den 25 oktober 2003 greps han anklagad för ekonomisk brottslighet och Yukos togs över av staten. Han dömdes för bland annat skattebrott. I december 2013 benådades Chodorkovskij av Putin och emigrerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet