Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Carl Fridh Kleberg gå igenom Ukrainas offensiv i Svarta havet. Foto: Oscar Gyllander/SVT

Kartan: Så ser Ukrainas kamp om Svarta havet ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera mil ute till havs i Svarta havet utspelar sig en offensiv som på många sätt sker i det fördolda.

– Det har börjat uppmärksammas mer på senaste tiden, bland annat efter att Ukraina tagit över Boyko-plattformarna ute till havs, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Den senaste tiden har Ukraina trappat upp sin aktivitet i Svarta havet. I skydd av mörkret har man attackerat ryska intressen med havsdrönare och robotar.

Under onsdagen träffades en rysk ubåt och ett ryskt militärfartyg när Ukraina slog till mot en flottbas i staden Sevastopol, på den ockuperade Krimhalvön. Attacken beskrivs som den mest ambitiösa på länge.

Vad är Ukrainas mål?

Tidigare i veckan släppte ukrainska myndigheter en video som de menar visar hur ukrainska styrkor återtagit de så kallade Boyko-oljeplattformarna.

Enligt militära analytiker ger det här Ukraina möjlighet att fortsätta sina attacker mot Krim-halvön: ett sedan länge uttalat mål för den ukrainska motoffensiven.

–  Det är exempel på ökad aktivitet till havs i den här konflikten, och visar Ukrainas tilltagande kapacitet för att kriga även där, säger SVT:s Carl Fridh Kleberg.

Se SVT:s genomgång av Ukrainas offensiv till havs i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.