Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sevastopol-bon Nadezjda Lunjova berättar att hon vaknade av ett högt dån. Foto: Telegram, Reuters

Uppgifter: Brittiska kryssningsrobotar användes i attack mot skeppsvarv

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina använde brittisktillverkade kryssningsrobotar i attacken mot ett skeppsvarv i staden Sevastopol på ockuperade Krim natten till onsdagen. Det uppger källor till Sky News.

Minst 24 människor skadades i attacken mot varvet, enligt den av Ryssland tillsatte guvernören i hamnstaden Sevastopol där den ryska Svartahavsflottan är baserad.

Den brittiska tv-kanalen Sky News uppger, med hänvisning till ukrainska och brittiska källor, att brittisktillverkade kryssningsrobotar av typen ”Storm Shadow” användes.

Kriget i Ukraina

Ukraina har inte officiellt sagt hur attacken utfördes, men chefen för det ukrainska flygvapnet har i ett inlägg på Telegram antytt att attacken genomfördes av flera stridsflygplan.

Det ryska försvarsdepartementet har också kommenterat händelsen. Departementet uppger att två ospecificerade fartyg, som var under reparation, skadades i attacken.

Ubåt och militärfartyg träffade

En rysk ubåt och ett ryskt militärfartyg träffades och skadades i attacken. Det säger en talesperson från den ukrainska underrättelsetjänsten till den ukrainska nyhetskanalen Suspline.

Enligt den ryska sidan ska tre kryssningsrobotar träffat hamnen, och ytterligare sju robotar sköts ner innan de nådde fram.

Starta klippet för att se några invånare i Sevastopol kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet