Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska åtgärder efter drönarattacker mot ryskt territorium och Krim. Jörgen Elfving: ”Lite udda”. Foto: SVT/Maxar

Efter drönarattackerna mot Ryssland – så påverkas kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Stålburar som sätts över flygplan, däck som läggs ut på vingarna och ständig bevakning. Drönarattackerna mot Ryssland tvingar fram flera olika åtgärder som kan påverka hur effektivt kriget bedrivs i Ukraina.

Det har skett nära 200 drönarattacker på ryskt territorium och Krim hittills under 2023, enligt uppgifter från BBC. De flesta attacker har skett mot Krimhalvön, Moskva och områden nära gränsen mot Ukraina.

Trots att de inte orsakat så stora materiella skador är de ett betydande irritationsmoment för Ryssland, enligt Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant specialiserad inom rysk militär underrättelse, som kontinuerligt följer utvecklingen av kriget i Ukraina.

– De är nålstick och Ryssland måste avsätta resurser för att skydda sig.  

Hålla motståndaren i okunskap

Chefen för Ukrainas underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, uppgav för mediesajten The War Zone att en drönarattack mot flygbasen i Pskov startats inifrån ryskt territorium. Men Jörgen Elfving är tveksam till den uppgiften, med tanke på att det ska ha använts flera drönare.

– Risken för upptäckt om man kör runt med ett lass drönare i bilen bedömer jag som hög.

Varför skulle Ukraina påstå det om det inte var sant?

– Det är ett sätt att hålla motståndaren i okunskap om vad som hänt. Det ställer till med problem för den ryska sidan. Omfattningen av övervakningen måste utökas med fler kontroller av bilar och personer, säger Jörgen Elfving och fortsätter:

– Det blir ganska ansträngande när det pågår under längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.