Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj om Stridsfordon 90: Väldigt viktig för oss. Hör Ukrainas president om överenskommelsen. Foto: AFP

Detta har Zelenskyj och Kristersson enats om

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyjs blixtvisit i Sverige resulterade i en överenskommelse om tio punkter med statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade Zelenskyj själv vid besökets slut. Bland löftena fanns gemensam produktion av Stridsfordon 90 i Ukraina.

Något löfte om stridsflyget Jas Gripen fick dock inte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj trots att han bad Sverige att ”dela med sig” under sitt besök i Harpsund i helgen. Däremot fick Zelenskyj med sig en hel del annat från Sverigebesöket. Enligt ett inlägg presidenten gjorde på X efter att ha träffat delar av regeringen, kungaparet, partiledare och ÖB på lördagen, är han och Kristersson överens om att samarbeta på tio punkter.

Ukraina och Sverige ska gemensamt producera Stridsfordon 90 i Ukraina och ukrainska soldater ska träna med Archers artillerisystem. Ukrainska piloter testar Gripen. De båda ledarna diskuterar vägen framåt med stridsflyget. Sverige ska förse Ukraina med högteknologisk pumputrustning för att återställa vattenförsörjningen och förbereda ett 13:e paketet med svenskt militärt bistånd.

Hjälp även efter kriget

Utöver det ska Sverige hjälpa med strålsäkerhet och minröjning, återuppbyggnaden av Ukraina och stötta landets väg mot EU. Säkerhetsgarantier i utvecklingen av G7-deklarationen diskuteras och Ukraina räknar med Sveriges beskydd över ukrainska regioner och industrier som behöver återuppbyggas.

Ulf Kristersson har inte kommenterat Zelenskyjs lista. I ett sms till SVT Nyheter skriver statsministerns pressekreterare ”Under president Zelenskyjs besök hölls överläggningar med regeringen och bland annat Ukrainas utrikesminister Kuleba, presidentens stabschef och centrala rådgivare. Under mötet diskuterades Sveriges och Ukrainas gemensamma vilja att stärka samarbetet.”

Medan Zelenskyj och Kristersson samtalade i Harpsund var Ukrainas första dam Olena Zelenska i Solna för att besöka ukrainska soldater som får vård i Sverige. På söndagsförmiddagen lämnade presidentparet Sverige under ett stort säkerhetspådrag på Skavsta flygplats.

Här är punkterna som Zelenskyj lyfte efter mötet

1. Gemensam produktion av Stridsfordon 90 i Ukraina.

2. Ukrainska soldater ska träna med Archers artillerisystem.

3. Ukrainska piloter ska testa Gripen.

4. Det 13:e paketet med svenskt militärt bistånd förbereds.

5. Sverige har anslutit sig till återställande av bland annat strålsäkerhet och minröjning.

6. Ukraina stöttas av Sverige på vägen till EU.

7. Säkerhetsgarantier i utvecklingen av G7-deklarationen diskuteras.

8. Sverige ska förse Ukraina med högteknologisk pumputrustning för att återställa vattenförsörjningen.

9. Sverige kommer att delta aktivt i återuppbyggnaden.

10. Ukraina räknar med Sveriges beskydd över ukrainska regioner och industrier som behöver återuppbyggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.