Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Valfridsson vid polisens avdelning för Särskilda utredningar menar att läckorna är oerhört allvarliga. Foto: Per Nilsson

Efter DN-granskning om polisläckor – Strömmer (M) kallar till sig ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisanställda värvas av gängkriminella för att förvarna om tillslag, läcka sekretessbelagda uppgifter och information om arbetsmetoder. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Med anledning av detta kommer justitieminister Gunnar Strömmer (M) nu att kalla till möte med polisledningen.

De kriminella har flera metoder för att få tillgång till hemliga uppgifter. Att inleda sexuella relationer med polisanställda är återkommande.

Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts, visar DN:s kartläggning av ärenden i polisens personalansvarsnämnd. De innefattar både fall som inte gått att belägga och ärenden som lett till fällande domar.

Minst 30 polisanställda har av olika anledningar pekats ut som säkerhetsrisker och tvingats sluta eller sagt upp sig själva. I 14 fall finns starka belägg, i flera fall även domar, som visar att polisanställda lämnat ut hemliga uppgifter direkt till den organiserade brottsligheten.

”Väldigt allvarligt”

Läckor sammanfaller i tid med minst fyra hämndattentat, där människor har skadats eller mördats.

– Det har skett dataintrång beträffande viss information och därefter har det inträffat förskräckliga händelser, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på polisen, till SVT.

Han konstaterar att detta utgör en fara för demokratin.

– Det skadar polisens arbete med den grövsta kriminaliteten. Det riskerar att skada förtroendet, både för övriga kollegor men också från allmänheten. Varje sånt här fall är väldigt allvarligt.

– Sen vill jag säga det att vi har 37 000 anställda och nästan alla är hederliga och duktiga medarbetare som strävar efter att göra ett bra jobb, som aldrig skulle drömma om att göra något sånt här.

Justitieministern reagerar

Efter granskningen om läckorna till gängen meddelar justitieministern nu att han kommer att kalla till möte med polisledningen.

– Det här är väldigt allvarliga uppgifter. Att läcka känslig information till kriminella är brottsligt och kan få mycket skadliga konsekvenser för polisarbetet. I förlängningen riskerar det att underminera tilltron till rättsväsendet och att skada demokratin, säger Gunnar Strömmer till tidningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan se att flera olovliga slagningar sammanfaller i tid med hämndattentat, säger DN-journalisten Kristoffer Örstadius som har gjort granskningen tillsammans med Åsa Erlandsson. Foto: Per Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.