Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiet tittar på ifall reduktionsplikten ska vara olika hög beroende på var i landet man befinner sig, säger partiets nya språkrör Amanda Lind i Agenda. Foto: SVT

Amanda Lind: Tittar på differentierad reduktionsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets nya språkrör Amanda Lind vill locka fler väljare till partiet genom att göra klimatomställningen rättvis. Partiet tittar nu på om reduktionsplikten ska vara olika beroende på var i landet man befinner sig.

– Bor du på en plats där det inte finns tillgång till kollektivtrafik, då ska priserna vara lite lägre, säger Amanda Lind.

Under söndagen stod det klart: Amanda Lind blir Miljöpartiets kvinnliga språkrör och den som kommer att leda partiet tillsammans med Daniel Helldén.

En fråga är hur Miljöpartiet ska locka till sig fler väljare. I SVT:s senaste väljarbarometer fick partiet 4,5 procent av rösterna och återkommande lyfts frågan varför Miljöpartiet inte lockar fler väljare i en tid när många ser klimatfrågan som viktig.

Enligt Amanda Lind behöver Miljöpartiet bli bättre på att visa att klimatomställningen kan göras rättvist, vilket är ett arbete hon vill fortsätta.

– Även om du bor på lands- eller glesbygden eller har lite i plånboken, ska du kunna vara med i miljöarbetet, säger hon i SVT:s Agenda.

”Tittar på differentierad reduktionsplikt”

Hon säger att partiet nu tittar på åtgärder för att åstadkomma detta.

– Vi måste se till att göra omställningen på ett tryggt sätt så att alla kan vara med, exempelvis med en differentierad reduktionsplikt som vi nu tittar på.

Regeringen sänkte reduktionsplikten, som innebär att bensin och diesel måste blandas ut med biobränsle, vid årsskiftet för att sänka drivmedelspriserna. Enligt regeringen kommer detta att öka utsläppen med drygt 4 miljoner ton koldioxid 2024.

Miljöpartiet vill höja reduktionsplikten, men tittar också på om den skulle kunna vara olika hög beroende på var i landet man bor.

Detaljer kring hur ett sånt förslag skulle kunna se ut kan Miljöpartiet inte ge i nuläget, säger Amanda Linds presstalesperson till SVT Nyheter. Partiet tittar på frågan och ännu finns inget färdigt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.