Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om tre frågor som måste lösas innan det kan bli aktuellt att skicka Gripen till Ukraina.

Flera partier vill se JAS Gripen i Ukraina – detta stoppar

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina gör ingen hemlighet av att man vill få Gripen-plan av Sverige. Det ser nu dessutom ut att finnas ett ökande stöd politiskt för att ge flygplan till Ukraina. Men vägen till att JAS Gripen flyger i Ukraina är fortfarande lång.

Hittills har det varit kalla handen från regeringen, men den senaste tiden har flera av riksdagens partier sagt att Sverige borde överväga att skicka Gripen. Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var först ut med att ställa sig bakom att skicka JAS till Ukraina.

Under förra veckan meddelade även Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att de vill se att Sverige skickar stridflygplanet till Ukraina.

Flera av partierna är dock försiktiga med när det skulle kunna ske, och har betonat att man först måste se över hur Sveriges försvarsförmåga påverkas. Socialdemokraterna menar att en direkt förutsättning är att Sverige först blir medlem i Nato, flera andra partier har liknande tankegångar.

M vill avvakta

Moderaterna och försvarsministern Pål Jonsson har dock inte velat lova något sådant stöd ännu.

– Jag tycker man behöver behandla de här frågorna noga för de kommer påverka vårt försvarspolitiska läge och våra internationella samarbeten, sa Pål Jonsson (M) till SVT tidigare i augusti.

Sverigedemokraterna har ännu inte gett besked om var man står. ”Frågan om Jas Gripen är uppe för intern diskussion och vi får be att återkomma om detta” skriver man i en kommentar till SVT.

Fler frågor att lösa

Om det ska kunna bli verklighet så måste man dock lösa en hel del frågor på vägen. Det handlar bland annat om hur en eventuell utbildning av stridspiloter skulle kunna gå till – Sverige behöver också utbilda svenska piloter utan alltför stora förseningar.

I videon ovan hör ni om vilka hinder som finns för att skicka JAS till Ukraina.

Fakta

Ska Sverige skicka Gripen till Ukraina?

S – Ja

M – Vi utesluter inte att skicka Gripen till Ukraina.

V – Ja

C – Ja

KD – Ja

MP – Ja

L – Ja

SD – inget svar

Om Gripen ska skickas till Ukraina, vilka omständigheter måste först vara lösta för Sveriges del?

S – En absolut förutsättning är att Sverige är fullvärdig medlem av Nato.

M – Sveriges eget flygvapen och därmed försvarsförmåga skulle troligen påverkas betydligt om Gripen skänks till Ukraina. Utmaningarna handlar om allt från att samla ett brett politiskt stöd, lösa finansiering och praktiskt genomförande, så som att utbilda ukrainska piloter och tekniker till att få tillstånd från andra länder som levererar komponenter till Gripen, bedöma försvars- och säkerhetspolitiska risker med att avvara stridsflygplan under en tid och möjligheterna att återanskaffa nya plan.

V – Sverige behöver ha bibehållen försvarsförmåga. Vi delar inte uppfattningen att Sverige skulle behöva vara Nato-medlem för att det skulle vara möjligt.

C – Vi tror inte på att sätta upp villkor som att Sverige måste vara med i Nato innan vi skickar stridsflyg.

KD – Det finns flera, inte minst måste det i dialog med Försvarsmakten slås fast vad vi kan avvara. Detta är särskilt viktigt med tanke på det säkerhetspolitiska läget och att vi ännu inte omfattas av Nato-medlemskapet.

MP – Sverige skulle behöva/säkerställa våra säkerhetsgarantier innan vi skickar JAS Gripen. Vår limbosituation gällande Natomedlemskapet har försatt oss i en sårbar situation säkerhetspolitiskt. Det bör också säkerställas att Ukraina kan tillgodogöra sig stödet på ett bra sätt, att utbildning och markservice fungerar.

L –  Sveriges Natomedlemskap är avgörande. Det handlar om att säkerställa vår förmåga att försvara vårt land själva eller tillsammans med allierade.

SD – inget svar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.