Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är inte där än”, säger försvarsminister Pål Jonson om att skicka Jas Gripen till Ukraina. Foto: Ali Lorestani/TT

Liberalerna vill skicka Jas Gripen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

L, KD och S öppnar för att skicka Jas Gripen till Ukraina – förutsatt att Sverige är med i Nato. Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) ”är vi inte där än”, men att han är villig att omvärdera om Sverige blir en del av försvarsalliansen.

Flera partier säger i dag att de ställer sig bakom att Sverige skickar stridsplanet Jas Gripen till Ukraina – förutsatt att Sverige först blir medlem i Nato. Det började med att Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson levererade beskedet under en pressträff. Därefter följde L och KD med samma besked.

– Vi kan inte låta Ryssland vinna. Jas Gripen skulle göra stor skillnad för Ukraina, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Liberalerna också beredda att skicka Gripen

Även L vill skicka Jas Gripen till Ukraina givet att Sverige är medlem i Nato.

– Högst på Ukrainas lista över stöd från omvärlden finns stridsflygplan. Vi har gjort enorma satsningar både ekonomiskt och militärt, men vi måste också lyssna på vad Ukraina har för behov, säger Gulan Avci (L) till SVT Nyheter.

Finns det någon gräns för hur involverade Sverige bör vara i kriget?

– Liberalerna och Sverige står bakom det ukrainska folket och den kampen som förs nu för Europas demokrati och frihet. Det ukrainska folket kämpar även för det svenska folkets demokrati och frihet, då måste alla länder inom Europa ställa upp för det ukrainska folket, säger Avci till SVT Nyheter.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson säger att Ukraina har ett stort behov av flygen.

– Sverige har gett mycket stöd men det här med stridsflyg är något man verkligen behöver, och därför så är det något som Kristdemokraterna stödjer. Men innan ett sånt beslut finns det många frågor som behöver besvaras.

Moderaterna har hittills sagt nej

Senast under sitt Sverigebesök i helgen sa Volodymyr Zelenskyj att han var intresserad av Gripen, men något löfte om att få planen gav inte statsminister Ulf Kristersson (M) då.

– Det finns alltid gränser i krig innan man i praktiken blir en del av kriget, sa Kristersson till TT.

Efter beskeden från L, S och KD på torsdagen är försvarsminister Pål Jonson (M) försiktig med att ge något tydligt svar. Även han säger att ett Natomedlemskap skulle göra att man omvärderar frågan, men än så länge menar han att ”vi inte är där än”.

– Jag tycker man behöver behandla de här frågorna noga för de kommer påverka vårt försvarspolitiska läge och våra internationella samarbeten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S): ”Det är viktigt för Sveriges säkerhet att Ryssland inte vinner det här kriget.” Foto: Oskar Kullander

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.