Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om de ukrainska uppgifterna stämmer betyder det att luftförsvaret på Krim är kraftigt försvagat, säger överstelöjtnant Johan Huovinen som är lärare på Försvarshögskolan. Foto: SVT, Telegram

Ukraina: Ryskt luftvärnssystem värt miljarder förstört på Krim

Publicerad

Ukraina säger sig ha förstört ett ryskt luftvärnssystem nära staden Jevpatorija på den av Ryssland annekterade Krimhalvön i en attack tidigt på torsdagsmorgonen. Både kryssningsrobotar och drönare ska ha använts i attacken.

Bilder och videoklipp på sociala medier sägs visa explosioner och skottlossning i och runt staden Jevpatorija, som ligger på den västra sidan av annekterade Krimhalvön.

SVT Nyheter har kunnat geolokalisera ett av videoklippen och kan med säkerhet säga att det filmats från ett hus i utkanten av staden.

– Först hördes en mycket kraftig explosion. Fönstren skakade. Sedan kom flera explosioner till. Hela staden hörde det förmodligen, säger en invånare i Jevpatorija till den ukrainska public service-kanalen Suspilne.

Tidningen Ukrainska pravda skriver, med hänvisning till en ukrainsk säkerhetskälla, att ett ryskt luftvärnssystem värt motsvarande över 13 miljarder svenska kronor förstörts i en attack. Operationen ska ha utförts gemensamt av säkerhetstjänsten och den ukrainska marinen, och både drönare och två kryssningsrobotar ska ha använts.

Ska vara andra händelsen på kort tid

Det är det andra luftvärnssystemet som Ukraina säger sig ha förstört på Krim på kort tid. Den 23 augusti ska ytterligare ett system ha slagits ut, även det på den västra sidan av halvön.

– Det betyder i så fall att luftförsvaret på den västra sidan av Krim är kraftigt försvagat, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Det ryska försvarsdepartementet säger i ett uttalande att elva ukrainska drönare sköts ner av ryskt luftvärn tidigt på torsdagsmorgonen. Departementet har inte kommenterat uppgifterna om förstörda luftvärnssystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet