Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på vad som ska vara Putins bepansrade tåg, enligt uppgifter till Dossier Center. Foto: RBK, Dossier Center

Putin reser med pansartåg till sina palats vid Svarta havet

Publicerad

Strax före Rysslands invasion av Ukraina började president Vladimir Putin resa med pansartåg allt oftare och han har fortsatt göra det under året, enligt den ryska grävredaktionen Dossier Center.

– Flygplan går att spåra, men det är svårare att spåra ett tåg, säger Ilja Rozjdestvenskij, grävreporter på Dossier Center som står bakom granskningen, till SVT.

Det är inte miljöskäl som får Putin att välja pansartåget framför flyg, utan säkerhet. Många flygplatser i sydvästra Ryssland är stängda sedan krigets början – och det är där, vid Svarta havet, som två av Putins palats ligger. Dit går tåglinjer där bara pansartåget får åka, enligt Dossier Center.

– För att ta sig till sitt residens och undvika att något skjuter ner flygplanet tar han pansartåget, säger Ilja Rozjdestvenskij.

Personal dygnet runt

Pansartåget kostar runt 140 miljoner svenska kronor, enligt uppgifter till Dossier Center vars källor konstruerade tåget.

– Personalen bor på tåget dygnet runt, så att presidenten ska kunna kliva på det vilken sekund som helst, säger Ilja Rozjdestvenskij, grävreporter på Dossier Center.

Företaget som äger pansartåget kopplas till den ryska affärsmannen Jurij Kovaltjuk, som står Putin nära och är känd för att ansvara för hans egendom, bland annat yachter och palats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.