Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sitt segertal uppgav Putin att han hade sagt ja till ett fångutväxling innan Aleksej Navalnyjs död. Foto: Reuters

Putin vinner riggat val – blir återvald som president

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin har utropat sig själv till segrare i det ryska presidentvalet. För första gången kommenterar han också den ryske regimkritikern Navalnyjs död.

– Jag gick med på en fångutväxling av Navalnyj innan han dog, med villkoret att han inte skulle återvända till Ryssland, säger Putin efter sitt segertal.

Vid 19-tiden, svensk tid, kom den första vallokalsundersökningen från det ryska valet. Vladimir Putin tilldelades en stor majoritet – närmare 88 procent av rösterna.

– Det har stått klart sedan innan att Putin skulle vinna stort, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Senare under söndagskvällen utropade Putin sig själv till segrare.

– Jag vill tacka alla för ert stöd och förtroende. Det här visar att Ryssland gjorde rätt i att gå sin egen väg, sa Putin i sitt segertal.

Han tillade att hans vinst kommer att leda till ett ännu starkare och mer effektivt Ryssland.

– Vi är en enad familj, sa han.

Kommenterade Navalnyjs död

I sitt tal nämnde Putin även den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs död för första gången. Putin uppgav då att han, kort före Navalnyjs död i februari, gått med på att frige den fängslade oppositionspolitikern i en utväxling mot några fängslade i väst.

– Villkoret för fångbytet var att Navalnyj inte skulle återvända till Ryssland, sa han.

Aleksej Navalnyj uppmanade innan hans död till en valprotest. Genom att rösta vid samma tidpunkt skulle kritikerna försöka överbelasta valförfarandet. Och vid klockan 12 på söndagen ringlade köerna sig långa vid vallokalerna.

Putin uppgav i sitt tal att den Navalnyj-inspirerade protestaktionen ”inte hade någon effekt”, men att de som förhindrat andra människor att rösta genom vandalisering skulle straffas.

Inget fritt val

Även om det funnits andra valbara kandidater på valsedlarna har det inte varit fritt fram för vem som helst att kandidera till posten. Landets auktoritära ledning har flera gånger ändrat vallagarna för att gynna sittande styre.

– Det här är ett val som varken har varit fritt eller rättvist utan hårt kontrollerat, säger SVT:s Carl Fridh Kleberg.

Dessutom har man slopat lagen om att en president max får sitta två perioder. Detta blir Putins femte mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.