Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittnen till SVT: ”Hur kan valet kallas legitimt när det står någon med automatvapen?” Foto: Lars Lyrefelt

Vittnen till SVT: Hur kan valet kallas legitimt när det står någon med automatvapen?

Uppdaterad
Publicerad

”Antingen så röstar du ja, eller så hamnar du i tortyrkammaren.” Så beskriver flera människor som flytt från ockuperade områden den ryska valprocessen. För SVT vittnar de om att beväpnade soldater bevakar personer som ska rösta.

SVT:s team har besökt den enda öppna övergången vid Sumy, mellan Ukraina och Ryssland. Här anländer en liten minibuss om natten. Ur kliver en grupp utmattade passagerare.

De har precis lämnat ryssockuperade områden. Det går inte att resa direkt in i de ukrainskkontrollerade områdena i Ukraina, eftersom det inte går att passera genom fronten. För att resa ut från de ryssockuperade områdena i Ukraina måste man därför resa via Ryssland. Efter en lång resa får de mat, vila och stöd.

Kriget i Ukraina

För SVT vittnar flera av dem om en allt annat än fri valprocess.

– Allt är redan avgjort. Det är fiktion, ett spel, säger en man, som av säkerhetsskäl är anonym.

Personerna som flytt, som av säkerhetsskäl vill vara anonyma, berättar att valförättare går runt i städer med valurnor, tillsammans med beväpnade soldater och tvingar dem att rösta.

– Två vakter med automatgevär var där och en civilklädd vakt stod och log och sa: ”Här rösta”, säger mannen.

– Antingen röstar du ja, eller så hamnar du i tortyrkammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet