Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen och lördagen inträffade flera incidenter i vallokaler runt om i Ryssland där människor tände eld på röstningsbås och förstörde valsedlar genom att hälla färgad vätska i valurnorna. Se några händelser i klippet. Foto: Skärmdump

Här tänder kvinnan eld på valbåset i Moskva – och börjar filma

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleddes en tre dagar lång procedur som syftar till att på nytt utse Vladimir Putin till president i Ryssland. Men redan den första dagen kom många rapporter om incidenter i vallokalerna.

”Har aldrig tidigare hänt”, menar en rysk valexpert.

I Sankt Petersburg greps en kvinna efter att ha kastat en flaska med brinnande vätska mot entrén till en skola, som fungerade som vallokal.

Förstört valsedlar

I flera andra fall har människor förstört valsedlar, bland annat genom att hälla ner färgad vätska i valurnorna. Tidningen Novaja gazeta skriver att minst 29 sådana här fall av sabotage inträffat i vallokaler runt om i landet.

Ett klipp från en vallokal i Moskva visar hur en ung kvinna häller grön vätska över valsedlarna – hon riskerar nu upp till fem års fängelse för att ha ”obstruerat valprocessen”, skriver Moscow times.

”Det här är troligen en konsekvens av den enorma spänning och den aggression som genererats i samhället och som Rysslands makthavare bär det direkta ansvaret för”, skriver Stanislav Andrejtjuk på den ryska oberoende valövervakningsorganisationen Golos på Telegram.

Motivet oklart

Kvinnan som kastade flaskan i Sankt Petersburg greps och hon riskerar nu den lokala nättidningen Fontanka skriver att hon, enligt preliminära uppgifter, ska ha uppgett att hon utfört ett uppdrag mot betalning. Uppdraget påstås hon ha fått via en ukrainsk Telegram-kanal.

Det är oklart vilka motiv som människorna som utfört aktionerna drivits av, eller om det handlar om koordinerade attacker. Men den ryske statsvetaren Fjodor Krasjeninnikov tror inte att den ryska oppositionen ligger bakom.

”Ingen av Putins kritiker har uppmanar till något sådant här”, skriver han i ett sms till SVT.

Den döde oppositionsledaren Alexej Navalnyjs närmaste medarbetare har däremot uppmanat människor att gå till vallokalerna på söndag vid lunchtid. Antingen för att rösta på någon annan än Putin, lämna in ogiltig valsedel eller bara stå utanför vallokalen tillsammans med andra i en sorts tyst protest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.