Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roman Udot, oberoende rysk valexpert, berätta om de fem metoderna som Kreml använder för att ge Putin en rekordvinst. Foto: AFP/SVT

Här är metoderna som ska ge Putin rekordmånga röster

Uppdaterad
Publicerad

Om några dagar kommer ryssarna att rösta fram Vladimir Putin till Rysslands president – för femte gången. Men Putin vill inte bara bli vald, han vill kunna visa på att han har ett stort stöd. Och för att det ska vara möjligt använder Kreml olika metoder.

När Vladimir Putin valdes till president för sex år sedan fick han enligt landets valkommission 76,69 procent av alla röster. Det var rekord. Nu vill Putin slå det rekordet för att kunna visa upp att minst 80 procent av alla som röstar stöttar just honom. Det uppger politiska källor till den ryska oberoende tidningen Meduza.

Putins metoder sen 2018

Inför valet 2018 slogs Aleksej Navalnyj för att bli en av presidentkandidaterna. Han förbjöds till slut att ställa upp, men Navalnyj lyckades mobilisera en opposition mot den sittande presidenten.

Kriget i Ukraina

För att inte riskera låga valresultat utvecklade Putins medarbetare flera metoder för att få det ryska folket att rösta på just honom. Metoder som används även i det kommande valet.

Medarbetare tvingas att gå till valurnorna

En av metoderna går ut på att myndigheter och företag som är lojala med Kreml har anställda, som utöver sina vanliga jobb, ska mobilisera kollegor att rösta på Putin.

– De vill locka många människor, men de vill locka rätt typ av människor. Makten har ett stort problem just nu med att få stöd så valdeltagandet är inte lika viktigt som att Putin ska få sina resultat, säger Roman Udot, oberoende valexpert.

Innan Udot tvingades att lämna Ryssland var han en av ledarna för rörelsen Golos som kämpar för fria val i Ryssland.

Digital omröstning

Förutom att återanvända metoder från 2018 har Kreml lagt till digital omröstning på många platser i Ryssland. Det utvecklades i Moskva, en av städerna med högst andel oppositionella.

– Det används i städer som protesterar mot den sittande makten. Människor som kommer till vallokalerna kan vi räkna, vi kan se de på kamerorna och räkna deras röster på papper. Men de digitala rösterna som ligger på molnet kan vi inte kontrollera, säger Roman Udot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet