Foto: TT

Dödskraschen bakslag för rymdturism

Uppdaterad
Publicerad

Den dödliga kraschen med Virgin Galactics rymdfarkost Spaceshiptwo på fredagen kan innebära ett förödande bakslag för rymdturismen.

Enligt en expert som nyhetsbyrån AFP talat med kan starten av kommersiella rymdturer nu fördröjas flera år.

– Vi kommer knappast se några kommersiella turistturer i rymden nästa år och sannolikt inte på flera år efter det här. Det kommer absolut att försena Virgin Galactics minst två år eller mer, säger Marco Caceres, rymdforskare och chef för den Washingtonbaserade försvars- och flygorganisationen Teal Group.

Rymdfarkost i krasch

Svenske företagaren Pigge Werkelin är en av svenskarna som har köpt biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic. Han säger till Aftonbladet att han beklagar att processen skjuts upp, men att han inte är orolig eller vill ställa in resan för egen del.

– Nej, när vi ska flyga har man gjort så många tester. Det är nog farligare att åka med taxin ut till flygplatsen. Och vi tillverkar bilar i dag 2014 och de krockar fortfarande. Det kanske är farligare att gå ut på kvällen eller flyga till Mexico City, säger han till tidningen.

Pilot omkom

Farkosten störtade under en provflygning över Kalifornien i USA. En pilot omkom och en annan skadades svårt vid olyckan. Tv-bilder visade sedan delar av den vita flygplanskroppen i Mojaveöknen några mil nordöst om Los Angeles.

Megakoncernen Virgin Group – där Virgin Galactics ingår – ägs av den 64-årige brittiske miljardären Richard Branson och han har hoppats kunna erbjuda rymdturism redan nästa år. När beskedet om olyckan kom uttryckte Branson sin bestörtning men betonade samtidigt att arbetet med rymdturism kommer att fortsätta.

”Vi har alltid vetat att vägen mot rymden är extremt svår – och att alla nya transportsystem i sin begynnelse tvingas hantera dåliga dagar. Rymden är tuff – men det är den värd. Vi kommer att framhärda och tillsammans gå vidare”, skrev Branson på sin blogg innan han själv reste till olycksplatsen dit han väntas under lördagen.

Kvarts miljon dollar

Omkring 800 personer hade redan betalat eller delbetalat för att få resa med Spaceshiptwo. Rymdfärjan uppges vara byggd för att kunna stiga till uppåt elva mils avstånd från jorden.

Bolaget har tidigare planerat att starta med resorna redan till våren, med prislappar på uppåt en kvarts miljon dollar (drygt 1,8 miljoner kronor).

Bransons projekt har i flera år kantats av bakslag. Redan 2004 sa mogulen att han trodde att rymdturismen bara var tre år bort, men 2007 detonerade en tank med lustgas, en olycka som tog tre människors liv, och projektet sköts upp.

Förra året sa den kanadensiska astronauten Chris Hadfield att svårigheterna innebar att en krasch för en Virgin Galactic-farkost var oundviklig.

– Till slut kommer en att krascha. För tekniken och att skicka farkoster till rymden är svårt. De håller på att upptäcka hur svårt.

Richard Branson har framhållit att han kommer att åka på den första flighten tillsammans med sina barn, även om tekniken är obeprövad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdfarkost i krasch

Mer i ämnet