Donald Trump pratade om att bygga upp armén: ”Ingen kommer att bråka med oss”. Foto: TT

Donald Trump tog hem segern i New Hampshire

Uppdaterad
Publicerad

Det blev som väntat Donald Trump som tog hem segern bland republikanerna i New Hampshire. Redan när en liten del av rösterna räknats stod det klart att han tagit dem delstaten med stor marginal.

– Wow, wow, wow, så vackert, säger han i segertalet.

Det var egentligen aldrig något snack om att han skulle vinna primärvalet i New Hampshire. Ända sedan sommaren har han haft ledningen med stor marginal i opinionsmätningarna.

Lika överlägsen var Donald Trump när rösterna väl räknades på tisdagen, med 35 procent av rösterna når affärsmiljardären mer än dubbelt så stort stöd som tvåan i New Hampshire John Kasich.

USA-val 2016

En fullsatt valvaka jublade taktfast ”USA, USA, USA” när Trump stod uppe på scen. Han gjorde klart för åhörarna att allt kommer att bli jättebra när han blir president.

– Vi ska ta hand om ekonomin, om jobben, om gränserna, om vården. Det kommer att bli så bra.

– Vi ska förresten knocka skiten ur IS också.

Precis som många gånger tidigare under valkampanjen tog Donald Trump också upp gränsbevakningen mot Mexiko. Han säger att han tänker bygga upp en mur mot Mexiko, ”det kommer inte bli svårt”.

Gav en känga till Sanders

I sitt segertal passar Trump också på att ge en känga till demokraterna och Bernie Sanders. Sanders som är kvällens andra segrare hade precis hållit sitt segertal när Trump gick upp på scenen.

– Jag hörde slutet av talet. Han vill ge bort vårt land. Vi kommer inte att låta det hända. Vi kommer att göra USA fantastiskt igen. Vi ska slå på gammaldags vis. Vi ska slå Kina och Japan. De länder som har tagit så mycket pengar från oss.

Bakom Trump har det varit mer öppet. John Kasich har under en längre tid nästan ignorerat Iowa för att istället satsa på New Hampshire och det har lönat sig. Han kommer tvåa i New Hampshire, med klart avstånd ned till Jeb Bush, Ted Cruz och Marco Rubio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet