Premiärminister David Cameron, Tories och Labours Ed Miliband.

Dött lopp inför brittiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förut har valutgången i ett brittiskt val varit så osäker som inför valet den 7 maj. I den senaste opinionsmätningen är matchen helt jämn mellan de två huvudkombatanterna Labour och konservativa Tories.

Comres opinionsmätning ger Labour och Tories 33 procent var. Att något av partierna kommer att bli störst är högst sannolikt, men ingen av dem kommer att kunna regera utan stöd.

Om det blir en koalitionsregering eller en minoritetsregering är oklart. Det enda man med säkerhet kan säga är att den gamla politiska scenen då två stora partier dominerade och sällan utmanades om makten är borta.

Valet i Storbritannien

”Välj önskad premiärminister”

Såväl premiärminister David Cameron som Labours Ed Miliband gör sitt bästa för att försöka fösa in osäkra väljare i de traditionella partifållorna.

Cameron uppmande i BBC:s morgonradio människor att välja den premiärminister de önskar i stället för att rösta på utmanarna i Liberaldemokraterna eller Ukip.

Ed Miliband sade under lördagen att valet är ett slag om två visioner för hur landet ska utvecklas.

Valsystemet bidrar till det oberäkneliga

Camerons och Milibands uppmaningar har till viss del bakgrund i det annorlunda brittiska valsystemet. Det förutsätter att det bara finns två stora dominerande partier som slåss om makten. Mindre partier är inte påtänkta, men verkligheten har sprungit ifrån systemet. I dag är det åtminstone sju partier som kan tänkas komma in i parlamentet.

Det brittiska systemet innebär val i 650 enmanskretsar, alltså att den som får flest röster vinner det enda mandat som står till val. De andras röster kan ses som bortkastade. Det innebär att EU-fientliga och invandringskritiska partiet Ukip, som kan få så mycket som 13 procent av rösterna ändå helt kan gå miste om mandat.

Ukips ledare Nigel Farage kämpar intensivt i sin egen valkrets för att få ett mandat, men det är inte säkert att han lyckas bli störst.

Valsystemet gör valet ytterst oberäkneligt när opinionen är så jämn. Det är därför som Cameron och Miliband gör sitt yttersta för att vädja till väljarna att rösta på ”säkra kort” och inte proteströsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet