Drönarbilder visar ny förstörelse i Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

Drönarbilder visar hur Islamiska staten (IS) på nytt har förstört historiska delar av Palmyra i Syrien. Enligt ryska försvarsministeriet, som släppte bilderna under måndagen, planerar IS att förstöra mer av världsarvsstaden.

Det handlar om delar av den romerska amfiteatern, som byggdes under andra århundradet av vår tideräkning – samt en tetrapylon, ett romerskt monument bestående av fyra pelargrupper.

Förstörelsen blev känd redan under januari. I ett uttalande kallade FN-organisationen Unescos generaldirektör Irina Bokova förstörelsen för ”ett nytt krigsbrott och en enorm förlust för Syriens folk och för mänskligheten.”

Planerar ytterligare förstörelse

Drönarbilderna kommer från det ryska försvarsministeriet. Ryssland meddelade på söndagen att de sett en ökning av fordon som färdas kring staden. Enligt ryska försvarsministeriet tyder detta på att IS planerar att ytterligare förstörelse på historiska byggnader.

Samtidigt meddelar Ryssland att den syriska armén förbereder en ny offensiv mot staden.

IS återtog staden

IS tog Palmyra från den syriska regimen efter intensiva strider i december förra året. Regeringsstyrkor hade tagit staden från IS i mars samma år, efter att ha förlorat den 2015. När IS intog Palmyra i maj 2015 genomförde terrorgruppen massavrättningar i staden och förstörde oersättliga historiska tempel och gravar.

Palmyra är världsberömt för sina romerska och arabiska fornlämningar. Staden är sedan 1980 med på Unescos värlsarvslista och klassades som hotat världsarv 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.