Sydafrikansk kvinna protesterar i staden Sandton. Foto: TT

Efter attackerna – grannländer bojkottar Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens främlingsfientliga attacker, där människor från afrikanska grannländer attackerats, misshandlats och till och med dödats, och deras tillhörigheter förstörts, har lett till starka reaktioner från grannländerna.

En av de mest drabbade grupperna är malawier. I veckan dödades sex immigranter i kuststaden Durban, en av dem en malawier som attackerades med machete och brändes ihjäl.

Malawi har efter det erbjudit de 400 malawier som bor i ett flyktingläger utanför Durban hjälp att komma hem. I deras hemland uppmanas man att bojkotta alla produkter från Sydafrika, och demonstrationer arrangeras i huvudstaden Lilongwe.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

– Vi ger sydafrikanerna en vecka att stänga sina butiker i Malawi, men på fredag i nästa vecka stänger vi butikerna åt dem. Om sydafrikanerna inte vill ha oss i deras land, vill vi inte ha deras varor i vårt, säger John Kapito, ordförande för Malawis konsumentorganisation, till BBC.

Stenas vid gränsen

I flera andra länder, bland annat Zimbabwe, Mozambique och Zambia, har många människor protesterat mot våldet i Sydafrika, som sprungit ur ett missnöje över arbetslöshet där sydafrikaner menar att grannländernas migranter tar deras jobb. Även i Sydafrika har protester mot våldet samlat tusentals demonstranter.

I Zambia har en radiostation bannlyst all sydafrikansk musik, och i Mozambique har en vägspärr satts upp vid gränsen till Sydafrika och bilar från landets stoppas och i vissa fall stenas.

I Nigeria kräver man att deras ambassadör i Sydafrika ska skickas hem, och i Harare har Sydafrikas ambassad stormats av arga zimbabwier.

Zimbabwe kallar de xenofoba och brutala attackerna ”värre än apartheid” och ”barbariska”.

”Värre än IS”

Opinionen i södra delarna av Afrika är kraftigt emot det som sker i Sydafrika, och hur den sydafrikanska regeringen agerat. ”Värre än IS” och ”folkmord” är några av kommentarerna på nätet, och många uppmanar till bojkott och internationellt agerande.

Tiotusentals utlänningar har flyttat till det rikare Sydafrika från länder som Malawi, Zimbabwe och Somalia, i jakt på ett bättre liv.  Arbetslösheten i landet ligger på 25 procent, och den invandrade arbetskraften beskylls för att sydafrikaner saknar jobb.

Många angränsande länder känner sig svikna av sydafrikanerna, efter att de stött och hejat på dem i kampen mot apartheid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet