Zanetti, som skapade den omtvistade baddräkten, är född i Libanon men bor i Australien. Foto: TT

Efter franska förbudet: Burkinin har blivit en försäljningssuccé – bland icke-muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Frankrike valde förra veckan att förbjuda burkinin – en sorts heltäckande baddräkt som riktar in sig till muslimska kvinnor. Nu avslöjar skaparen att plagget gjort en lite oväntad succé – bland icke-muslimer.

Den heltäckande baddräkten burkinin har förbjudits i flera delar av Frankrike. Cannes borgmästare, David Lisnard, har kallat det ”en symbol för islamistisk extremism”.

Förbudet har väckt mycket och starka reaktioner i sociala medier. Men för The Independent förklarar Aheda Zanetti, plaggets skapare, att den omtalade baddräkten är en försäljningssuccé också bland icke-muslimer.

Franskt förbud mot burkini

Skapat för alla typer av kvinnor

Zanetti uppskattar att runt 40 procent av plagget säljs till icke-troende.

– Baddräkten var aldrig tänkt att bli en symbol för den muslimska kvinnan. Jag tog bort den traditionella slöjan och ersatte den med en luva för att man skulle kunna smälta in den australienska livsstilen. Jag skapade en baddräkt som alla kvinnor skulle kunna ha, oavsett ras, religion eller form, säger Zanetti till The Independent.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet