Egyptisk läkare frias för könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Den 13-åriga egyptiska flickan Sohair al-Bataa dog efter att hennes far tagit henne till en klinik för att bli omskuren. Men både läkaren som utförde ingreppet och flickans pappa friades idag av rätten. 

Rättegången har kallats banbrytande eftersom den var den första i Egypten om kvinnlig könsstympning sedan lagen förbjöd ingreppet 2008.

– Det är en stor, stor besvikelse, säger advokaten Atef Abu el-Enein till SVT.

Han hade hoppats att rättegången skulle sända ett budskap till landets läkare att upphöra med den dödliga traditionen.

Frias i brist på bevis

Trots att obduktionsprotokollet slår fast att Sohair al-Bataa könsstympats, och föräldrarna vittnat om att de tagit flickan till läkaren för att omskära henne frias läkaren i brist på bevis.

Pappan och läkaren har senare tagit tillbaka påståendet om att syftet med läkarbesöket skulle ha varit könsstympning. I stället hävdar båda männen nu att läkaren skulle ta bort vårtor från flickans underliv.

Grannar: Läkaren har omskurit andra

Grannarna i Sohair al-Bataas hemby berättar att de tagit sina döttrar till samme läkare för omskärelse. 

– Min dotter blev omskuren i femte klass, och det gick bra. Hon var hos samma läkare, säger Hend Mostafa.

– Hon älskade livet som vilken flicka som helst. Och hon var helt frisk, säger Sohair al-Bataas kompis Aya Ahmed.

Egypten har en av världens högsta förekomster av kvinnlig könsstympning. En undersökning gjord av Unicef visar att 91 procent av alla gifta kvinnor under 50 år är omskurna. Forskning visar att stödet för traditionen idag minskar.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.